Ett år etter oppstart er det altfor tidlig å påberope meg ekspertise i det å lykkes med egen bedrift. Men noe erfaring har jeg fått som jeg har lyst til å dele. De siste tre årene har jeg dessuten investert mange hundre timer i læring fra andre som har startet for seg selv. Jeg er ganske sikker på at også de ville vektlagt disse ferdighetene.
Jeg kaller det ferdigheter, fordi alle tre kan læres og trenes. Om ikke alle er dine største styrker akkurat nå, kan du fortsatt bli bedre på dem. Å starte og drive egen bedrift er likevel ikke noe for alle. SSBs statistikk viser at bare 28,4% av alle nyetablerte foretak i 2013 fortsatt var i live i 2018. Det er mange ting som spiller inn for hvorvidt en bedrift er levedyktig eller ikke. Økonomi er kanskje den viktigste. Men selv evnen til å skaffe økonomiske ressurser krever ferdighetene jeg lister nedenfor.
Først vil jeg rydde litt i to begreper jeg ser at mange som vil starte for seg selv blander sammen – «gründer» og «selvstendig næringsdrivende». Som gründer trenger du vesentlig mer av de tre ferdighetene enn du gjør som selvstendig næringsdrivende.
Gründer: Du starter en bedrift (et oppstartselskap) for å realisere en forretningsidé. Denne forretningsideen kan være en tjeneste eller et produkt du vil utvikle og selge.
Selvstendig næringsdrivende: Du er ikke ansatt i en bedrift noen andre eier, men du livnærer deg selv ved å leie deg ut til eller gjøre frilansarbeid for andre.
Dersom du både utvikler og selger egne produkter eller tjenester og leier deg ut eller tar frilansoppdrag for andre, er du begge deler. Når jeg skriver «bedrift», mener jeg et enkeltpersonforetak (ENK) eller et aksjeselskap (AS). Det er bare disse to selskapsformene du kan velge mellom som eneeier – enten du er gründer eller selvstendig næringsdrivende.
Å starte og drive egen bedrift byr på en (endeløs) rekke av praktiske utfordringer du må finne en løsning på. Bygger du noe helt fra grunnen, krever det at du tar en haug av beslutninger du aldri har tatt før, og som du må skaffe deg et kvalifisert grunnlag for å ta. Alt fra GDPR til kundeservice – starter du noe alene, er alle bedriftens oppgaver dine. Du må ha kompetansen til å gjennomføre dem, med mindre du har økonomi til å outsource. Og fordi du ikke på noen måte kan besitte all kompetanse du trenger idet du starter bedriften, betyr det at du vil komme til å gjøre mange feil underveis. Det må du tåle.
En bedrift trenger systemer for å være lønnsom og levere kvalitet. Et av de viktigste spørsmålene du må stille deg når du driver egen bedrift, er hvordan du skal bruke tiden din. Du vil få en svært direkte opplevelse av hvor verdifull tiden din er. Arbeid som ikke direkte eller indirekte har betydning for omsetningen din, har du rett og slett ikke råd til. Og alle dårlige produkter eller tjenester skader bedriften din, så de vil resultere i tap. Enten det er kvitteringer til regnskapet du alltid må lete etter, eller det er dårlig oppgaveflyt med for mange manuelle løsninger i tjenesten du leverer: Har du ikke systemer, kan du få alt fra Skatteetaten til utbrenthet på nakken.
Gründersuksess over natta er like sjeldent som en lottogevinst. Det tar lenger tid å bygge opp en bedrift enn du tror, for du vil som sagt støte på praktiske utfordringer og ting du ikke kan hele veien. Du kan ha en forretningsidé som etter tre år fortsatt ikke er lønnsom, men som likevel har livets rett – for det tar tid å bygge tillit i markedet. Du vil garantert møte motgang, se investeringer gå tapt, stå i usikkerhet, være ensom og bli sliten. Så lenge du er alene i bedriften, er bedriften aldri sunnere og sterkere enn du selv er. Du vil ha det bedre underveis om du aksepterer at dette er en maraton, og ikke en sprint. Din egen fysiske og psykiske helse må være din største prioritet, også for bedriftens skyld.
Kanskje tenker du nå at det å starte egen bedrift bare høres ut som et slit? Vel, det er i hvert fall hardt arbeid i begynnelsen. Men liker du å lære, synes utfordringer er gøy og attpå til har stamina, kan det være grenseløst berikende å starte for deg selv. Motivasjonen du får av å skape din egen arbeidsplass er helt spesiell. Skaffer du deg i tillegg en mentor som har gått veien før deg, går læringen raskere og jobben blir mindre kaotisk og ensom. Så har du en gründer- eller frilansdrøm du ikke blir kvitt, burde du i hvert fall snakke med en nøytral part som kan gi deg kvalifiserte råd. Dine nærmeste vil som regel få deg fra tanken – de vil bare at du skal være trygg. Så lenge du tar en kalkulert risiko (jeg ville for eksempel aldri stilt boligen min som sikkerhet for bedriften min), er det verste som kan skje at bedriften din går ad undas, og du må søke jobb igjen. Det er vel ikke verdens undergang?
***
Foto: Brooke Cagle on Unsplash
Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.