Med hjerte for jobben

En blogg om stress og trivsel, selvledelse og karriere.

Hold deg oppdatert med mitt ukentlige nyhetsbrev!

Er det bare jeg som synes dette er feil?

Utbrenthet er den nye folkesykdommen, sies det. I julen tok jeg en beslutning jeg trodde jeg ikke skulle ta på mange år ennå. Og nå har jeg passert et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake. Denne episoden er for deg som tenker: Er det slik hverdagen skal se ut? Er det bare jeg som synes det er noe grunnleggende feil med måten vi lever på? Når er det på tide å prøve noe helt nytt?

 

***

Les mer...

Gode vaner for din personlige bærekraft

I tillegg til å ha et klimaengasjement er jeg særlig opptatt av din og min personlige bærekraft - hvordan vi lever livene våre på en måte som er bærekraftig for helsen og trivselen vår. Hva må til for at vi får til det? Hva slags vaner trenger vi, og hvordan opprettholder vi disse vanene? Det handler det om i denne episoden.

Du finner gratis tracker av de gode vanene dine til nedlasting her.

Bøker nevnt i denne episoden:

Charles Duhigg: The Power of Habit

James Clear: Atomic Habits

Arianna Huffington: The Sleep Revolution

Du kan melde deg på nyhetsbrevet mitt her: kristinweholt.no/nyhetsbrev

Les mer...

Blir vi lykkelige av å få alt vi ønsker oss?

Det har jeg lurt på siden jeg som 23-åring gikk på en skikkelig smell. Og jeg lurer fortsatt, nesten 23 år senere. Hva gjør alle muligheten vi har med oss? Er de bra, eller skaper de stress? I denne podkast-episoden inviterer jeg deg med på en refleksjon over noe jeg anser som et av vår tids viktigste spørsmål med tanke på trivsel og stress.

Her er noen temaer jeg er innom:

  • Forventningene både arbeidslivet og du selv har til prestasjonene dine
  • Den dårlige samvittigheten ved å «ha alt», men likevel føle at du mangler noe
  • Er det i det hele tatt mulig å komme seg ut av tidsklemma?
  • Livsvalg – skal du få barn eller ikke?
  • Teknologien som både forenkler og kompliserer livet ditt
  • Paradokset i at mange valg ikke nødvendigvis gjør deg lykkeligere
  • Når alle valgmulighetene paralyserer deg
  • FOMO – frykten for å gå glipp av muligheter
  • ...
Les mer...

Mistrives du på grunn av dårlig lønn?

karriere mistrivsel stress Jun 29, 2023

Lønn har betydning for trivselen din på jobb. Men forholdet mellom lønn og trivsel er ikke så enkelt som mange tror. Høyere lønn gir ikke nødvendigvis økt trivsel. Hva må til for at lønn blir en risikofaktor for trivselen og helsen din?

La oss ta utgangspunkt i det helt fundamentale ved kontrakten du og din arbeidsgiver har inngått. Det er et bytteforhold mellom dere: Du er ansatt for å gjøre et stykke arbeid. I bytte får du en belønning.

Urettferdig belønning

I Statens Arbeidsmiljøinstitutts (STAMI) "Faktabok om arbeidsmiljø og helse" fra 2021 framgår det at ubalanse mellom innsats og belønning er en mulig risikofaktor for søvnforstyrrelser, angst og depresjon. Når STAMI skriver "ubalanse mellom innsats og belønning", sikter de til urettferdighet. For at vi skal trives på jobb, må vi altså oppleve at vi blir...

Les mer...

Yogamagi med Jannicke Wiel

Yoga har i løpet av det siste tiåret blitt en ganske vanlig treningsform. Har du mye stress i hverdagen, kan yoga være en flott måte å forebygge og redusere stress på. Men hva er egentlig yoga? Hvorfor er det bra trening for deg, og hvilken yogaform skal du velge? Dette - og mye annet - svarer Jannicke Wiel på i dette intervjuet.

Jannecke Wiel er sammen med Vibeke Klemetsen aktuell med boken Yogamagi - enkle øvelser mot hverdagsgruff. Hun har også skrevet boken Hva er yogaJannicke har hatt yoga som livsvei siden hun var 19 år, og reiste til India for å studere filosofi, yoga og meditasjon hos en indisk mester. Da hun var 22 år, reiste hun til Himalaya for en periode på 8 år. Jannicke har også en magistergrad i filosofi fra Universitetet i Oslo. Til daglig driver hun Oslo Yoga, et av Norges største privateide yogasentre.

***

  • Vil du lese flere slike...
Les mer...

Bli kjent med mindfulness

Mindfulness, eller oppmerksomt nærvær, er en praksis som stadig flere tar i bruk i jakten på et bedre liv. Mindfulness er også på full fart inn i både offentlig skole, helsesektor, og også i næringslivet. Men hva er egentlig mindfulness? Og hvorfor skal du bruke tid og krefter på å lære deg og å praktisere mindfulness? Ikke minst, hvordan gjør du det?

Det snakker jeg om i denne podcast-episoden.

I episoden gir jeg deg en tre minutter lang mindfulness-øvelsen som heter Pusterommet.

Du kan også laste ned Pusterommet som lydfil helt gratis her. 

 

Kilder nevnt i denne episoden: 

Jon Kabat-Zinn: Full Catastrophe Living

Jon Kabat-Zinn: Akkurat nå

Killingsworth/Gilbert: "A Wandering Mind is an Unhappy Mind"

Les mer...

Tre gode bøker om selvledelse

Begrepet “selvledelse” fikk en boost under pandemien, der vi satt på hjemmekontor og måtte ta større regi på arbeidshverdagen selv. Men selvledelse er mer enn bare det å få gjort det du skal under stor frihet.

Selvledelse handler om å forbedre egne arbeidsmetoder, utvikle tankesett som øker prestasjonsevnen din, og bli god til å motivere deg selv. Hvem vil vel ikke beherske disse kunstene - pandemi eller ei? Derfor omtaler jeg her tre ganske ulike bøker om selvledelse som alle er verdt å lese.

Stephen R. Covey: The 7 Habits of Highly Effective People

Dette er en klassiker innen selvledelseslitteraturen. Den kom ut første gang i 1989, og er regnet som en av de mest innflytelsesrike bøkene innen ledelse. De syv gode vanene, som er prinsippene boken kretser rundt, er tidløse og relevante under mange forskjellige omstendigheter. Boken gir deg et praktisk rammeverk for hvordan du lever...

Les mer...

Slik slutter du å prokrastinere

Jeg vet jeg burde ha skrevet denne bloggen for lenge siden. Men jeg tar meg selv i å utsette og utsette. Jeg er ikke alene om å holde på slik. Ifølge forskningen prokrastinerer 95 prosent av oss, og de resterende fem prosentene blir beskyldt for å lyve når de sier de ikke prokrastinerer. Hvorfor prokrastinerer vi? Og hva skal til for at vi får ut fingeren?  

Prokrastinering er noe de aller fleste kan kjenne seg igjen i. Den kanadiske forfatteren og forskeren Tim Pychyl har fordypet seg i fenomenet prokrastinering. I boken hans Solving the Procrastination Puzzle: A Concise Guide to Strategies for Change definerer han prokrastinering slik:

«Procrastination is the voluntary delay of an intended action despite the knowledge that this delay may harm the individual in terms of the task performance or even just how the individual feels about the task or him- or herself. Procrastination is a needless voluntary delay.»

Et...

Les mer...

Du har alltid et valg i stressmestring

Der sitter du, og lurer på hvordan det har seg at kollegaen din aldri virker stresset. Hun går hjem fra kontoret til vanlig tid og klager aldri over å ha for mye å gjøre. Mens du sitter med kveldsarbeid hver dag, og føler aldri at du blir helt ferdig med jobben. Og det til tross for at dere har samme stilling. Hva er det som gjør at dere to opplever arbeidssituasjonen så ulikt? 

Hvis jeg forteller deg at du har alltid et valg – hva tenker du da? Er du enig? Eller tenker du at det i så fall er en sannhet med modifikasjoner? Her kommer en tilståelse: Med min personlige historie med stress friskt i minnet, har jeg fortsatt litt lyst til å himle med øynene når jeg hører folk si: «Jeg velger å ikke la meg stresse.» Som om det ikke var tøft nok fra før å oppleve stress! Er det jeg som velger å la meg stresse også nå, liksom? Her om...

Les mer...

Er du ny som leder og kjenner på stress?

Du elsker faget ditt! Alltid engasjert, alltid villig til å gi litt ekstra. Resultatene kommer av seg selv. Så får du muligheten. Kunne du tenke deg å lede avdelingen? Du har aldri vært leder før, men hvem sier vel nei til en slik mulighet? O, skrekkblandet fryd! En gang må jo være den første. Men nå, ett år inn i ditt første lederskap, er fryden borte. Skrekken er det eneste tilbake. Har du tatt deg vann over hodet? 

- Kanskje jeg ikke passer til å være leder. Jeg er i hvert fall nødt til å bli mer robust!

Det er oppsiktsvekkende hvor raskt mange nye ledere hopper til konklusjonen om at de ikke er personlig egnet til å være ledere, idet ansvaret de har tatt på seg velter innover dem med sin fulle tyngde. De snakker sjeldent om at de ikke har riktig kompetanse. Det er noe ved dem, noe personlig, som visstnok skal gjøre dem uegnet. Hver gang jeg coacher...

Les mer...
1 2 3 4 5 6 7
Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.