Coaching Stressmestringskurs Karriereveiledning Gratis Blogg/Podcast Om Kristin Kontakt Bli med på gratis workshop om jobbstress Logg inn

Tre gode bøker for flinke piker og gutter

Mange jeg har i coaching for stress kaller seg selv flink pike eller flink gutt. De er en kjemperessurs for menneskene rundt dem! Men når flinkheten blir til grenseløshet, går det på helsen løs. Nedenfor omtaler jeg tre gode bøker for deg som kan være litt for flink.

The Pursuit of Perfect av Tal Ben-Shahar

Tal Ben-Shahar underviser i positiv psykologi ved Harvard, på det mest populære kurset i hele Harvards historie. Han er også en selverklært perfeksjonist. The Pursuit of Perfect begynner nettopp med hans personlige historie om å skulle bli verdens beste squash-spiller. Historien tjener som et godt eksempel på alle kjennetegnene ved en perfeksjonist, og den illustrerer på en instruktiv måte hvordan perfeksjonisme er det godes fiende. Vi bør heller strebe etter å bli optimalister – perfeksjonismens positive motstykke. Altså at vi gjør det mest optimale i enhver situasjon, fremfor å strebe etter det perfekte. Boken gir deg innsikt i hvordan perfeksjonisme holder deg tilbake fra å prestere på ditt beste, og hvordan det kan sabotere et liv som ellers kunne vært godt å leve. Ben-Shahar går gjennom forskning på feltet, formidlet lett tilgjengelig og underholdende. Du får såkalte «time-ins» og meditasjoner underveis – refleksjonsspørsmål som utvider perspektivet ditt på perfeksjonisme, og som hjelper deg på vei mot optimalisme. Personlig har jeg lengtet etter en slik bok. Den satte ord på så mange sider ved flink pike-tilværelsen som jeg har kjent på, men ikke sett sammenhenger mellom. Virkelig tankevekkende!

Mindset: The New Psychology of Success av Carol Dweck

Carol Dweck er en verdensberømt forsker og professor i psykologi ved Stanford. Boken hennes, Mindset, har blitt et standardverk innen flere fagdisipliner – pedagogikk, barneoppdragelse, parterapi og organisasjonspsykologi, for å nevne noen eksempler. I boken presenterer hun flere tiår med forskning på våre tankesett rundt evner og talenter. Hvorvidt du får suksess her i livet handler ikke først og fremst om at du har de nødvendige evnene og talentene. Det viktigste er hvordan du tenker – altså ditt mindset – om evnene og talentene dine. I boken skiller Dweck mellom «fixed mindset» (fastlåst tankesett) og «growth mindset» (utviklingsorientert tankesett). Sistnevnte er hva du trenger for å få mest mulig ut av evnene og talentene dine. Det er mange likheter mellom Ben-Shahars «optimalisme» og Dwecks «growth mindset», men bøkene har også flere ulikheter som gjør det nyttig å lese begge to. Personlig er det viktigste jeg har lært av Dwecks bok å takle kritikk jeg får og feil jeg gjør på en bedre måte. 😉   

Doppler av Erlend Loe

Jepp, en roman!

Jeg har gjort så mye. Jeg har vært så flink. Jeg har vært så satans flink. Jeg var flink i barnehagen. Jeg var flink på barneskolen. Jeg var flink på ungdomsskolen. På gymnaset var jeg avskyelig flink, ikke bare faglig, men også sosialt. Jeg var flink uten å være fagidiot, uten bare å lese pensum, jeg var til dels opprørsk og frekk og behandlet lærerne mine på kanten av det tillatte og allikevel likte de meg bedre enn de andre og for å klare det må man være flink på en omtrent grenseløst frastøtende måte, slår det meg i dag. Jeg studerte flinkt og fikk en superflink kjæreste som jeg giftet meg med på en flink måte blant flinke venner etter at man hadde tilbudt meg en jobb som var så flink at den viste fingeren til andre flinke jobber. Senere har vi fått barn som vi har vært flinke med og vi har skaffet oss hus og pusset det flinkt opp. Midt i all denne flinkheten har jeg vandret rundt i årevis. Jeg har våknet i den, sovnet i den. Jeg har pustet flinkhet og gradvis mistet livet. (s. 36)

Det forteller Doppler, hovedpersonen i Loes roman. Doppler flytter ut i skogen, i et telt, hvor han blir venner med elgkalven Bongo. Han har nettopp mistet faren sin, og det hele har utløst en eksistensiell krise jeg tror de aller fleste flinke folk kan kjenne seg igjen i. Erlend Loes lakoniske humor er fantastisk! For den har substans. Loe er så skarp og presis i sine observasjoner av tiden vi lever i at alle burde lese Loe. Jeg leste Doppler for første gang da den kom ut i 2004. Jeg tenker fortsatt på den ofte! Den har gjort en forskjell i livet mitt. Les den!

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.