Tre gode bøker om mindfulness

Ferien nærmer seg, og jeg lar ikke sjansen gå fra meg til å prakke på deg god ferielektyre! Her er tre bøker for deg som vil lære mer om mindfulness. De er ganske ulike i sin tilnærming til mindfulness, så les gjerne alle tre! De er engasjerende skrevet og basert på vitenskap.  

Jon Kabat-Zinn: Akkurat nå - Bevisst tilstedeværelse i hverdagen

Jon Kabat-Zinn er en av pionerene innen mindfulness i Vesten. Han er professor i medisin, studerte mindfulness under Zen-buddhistene, og er kjent for å ha utviklet stressmestringskurset Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), som det undervises i verden over. Kabat-Zinns hovedverk må sies å være Livets katastrofer, en 700 sider lang bok om mindfulness spesielt skrevet for den som strever med alvorlig stress, en livskrise eller andre helseutfordringer. Her beskriver han innholdet i MBSR. Les gjerne Livets katastrofer om du vil gå detaljert til verks for å lære om mindfulness og dens helsebringende effekter. Den er vel verdt tiden din! Men boken jeg her vil anbefale, Akkurat nå – Bevisst tilstedeværelse i hverdagen, er langt mer overkommelig. Den er skrevet for folk flest som vil lære om mindfulness. Her vektlegges mindfulness som livsstil, og ikke først og fremst som et middel mot helseutfordringer. Hvert kapittel avsluttes med en refleksjonsoppgave eller mindfulness-øvelse som skal hjelpe deg til å bli mer oppmerksom på og håndtere det som skjer i livet ditt av både ytre og indre begivenheter. Videre har hvert kapittel sitater fra litterære tekster. Disse fungerer som bilder, som på en virkningsfull måte formidler det enkle og samtidig komplekse i mindfulness. Hvis du ikke kan noe om mindfulness fra før, er denne boken et fint sted å starte læringen.

Åsa Nilsonne: Mindfulness – Treningsredskap for hjernen

Åsa Nilsonne er forfatter og professor i medisinsk psykologi ved Karolinska Institutet. I tillegg har hun lang erfaring som psykiater. I Mindfulness – Treningsredskap for hjernen beskriver hun hvordan mindfulness påvirker hjernestrukturen din, funksjoner i nervesystemet ditt, og derigjennom adferden din. Du lærer om hjernens anatomi og hvor de ulike oppgavene hjernen har løses. Videre lærer du om hvordan oppmerksomheten din fungerer som et filter for alt du oppfatter, og dermed har enorm påvirkning på virkelighetsforståelsen din. Og du lærer hvordan mindfulness styrker din emosjonelle intelligens, og hjelper deg med å sette gode, oppnåelige mål. Du får ingen mindfulness-øvelser her. Dette er teori formidlet gjennom praktiske eksempler. Jeg liker Nilsonnes entusiasme idet hun beskriver hvordan du med oppmerksomhetstrening kan endre strukturene i hjernen din (nevroplastisitet). Boken er full av optimisme på vegne av den som praktiserer mindfulness, fordi konsekvensene av denne praksisen er større valgfrihet og innflytelse i livet ditt. Hvem vil vel ikke ha det? Forfatteren har bestrebet seg på å skrive en bok for alle som vil lære om mindfulness’ effekt på hjernen. Noen ganger blir det en del faguttrykk fra terapien, men hovedbudskapene er ikke vanskelige å oppfatte. Er du nysgjerrig på hjernens betydning for trivselen din, eller skeptisk til vitenskapeligheten i mindfulness? Da bør du lese denne boken.

Mark Williams og Danny Penman: Mindfulness – An Eight-Week Plan for Finding Peace in a Frantic World

Dette var faktisk mitt eget første møte med den vestlige mindfulness-retningen. Boken er skodd over samme lest som Kabat-Zinns anerkjente MBSR-kurs, og videre Mark Williams’ kurs Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), som har dokumentert effekt på depresjon. Mindfulness – An Eight-Week Plan for Finding Peace in a Frantic World er skrevet for deg som ønsker teknikker for å mestre psykologiske utfordringer i en normal hverdag (ikke bare stress). Boken fungerer som et kurs du kan gå gjennom på egenhånd, hvor du leser ett nytt kapittel hver uke og gjør øvelsene som hører til. Med boken følger det lydfiler med innleste meditasjoner og klassiske øvelser innen mindfulness. Sørg for at du skaffer deg en ny versjon av boken, så du får med lydfilene. Av de tre bøkene jeg anbefaler her er denne stedet du bør begynne dersom du ønsker å etablere en mindfulness-praksis i dag for å håndtere en krevende hverdag. Jeg kan avsløre at boken gjorde en stor forskjell i livet mitt da det var som vanskeligst. Den er grunnen til at jeg fortsatte min læring om mindfulness, og valgte å utdanne meg til mindfulness-instruktør.

God lesning!

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.