Coache deg selv: Hva har betydd mest for deg i 2021?

Kristin Weholt Consulting
Coache deg selv: Hva har betydd mest for deg i 2021?
25:59
 

Julen er her, og snart nyttår også. Jeg vet ikke hvordan det er for deg, men jeg blir alltid litt kontemplativ på slutten av året. Jeg får lyst til å rydde og vaske i alle skuffer og skap, og i hodet og hjertet. Her får du noen refleksjonsspørsmål som kan hjelpe deg med julerengjøringen. Kanskje ikke i skuffer og skap, men i hodet og hjertet.

Helt siden jeg som 14-åring fikk en dagbok av broren min til jul, har jeg med jevne mellomrom skriblet i vei om alt mellom himmel og jord som har satt preg på livet mitt. Det å skrive går helt inn i margen av hvem jeg er, og jeg blir rett og slett stresset og grinete om ikke jeg får skrevet regelmessig. Jeg trenger å skrive for å tenke klart, så skrivingen har alltid vært viktig for min egen stressmestring.

Å skrive dagbok som stressmestring

Når jeg skriver, klarer jeg å ta et skritt tilbake fra situasjonen jeg befinner meg i, se den fra flere perspektiver, få litt større klarhet. Jeg anbefaler alle jeg coacher å skrive dagbok, særlig om du sliter med stress. Nå som vi befinner oss i slutten av et år, synes jeg det er fint å ofre noen ekstra tanker på dette året som er gått. Det er tross alt et helt år av livet vårt. Så ta fram penn og papir, gjerne en dedikert notatbok eller dagbok, om du har noe slikt liggende. For nå skal du få noen refleksjonsspørsmål du gjerne kan bruke litt tid på – som en gest til deg selv og det 2021 har vært for deg. Jeg går gjennom spørsmålene først, og så kan du høre noen av mine egne svar på disse spørsmålene som eksempler i podcast-versjonen av denne bloggen. 

Refleksjoner over 2021

1. Hva var det mest betydningsfulle som skjedde for deg i 2021?

Kanskje trenger du litt hjelp til å huske her. Kanskje kan det være nyttig for deg å bla tilbake i hva nå enn du bruker til å dokumentere dagene dine. Kanskje kan du bla gjennom kamerarullen din på mobiltelefonen din, i fall du er en sånn person som tar bilder i situasjoner du vil huske. Kanskje kan du scrolle gjennom innleggene dine i sosiale medier. Eller du kan bla gjennom kalenderen din, i fall du er en som legger inn alt som skjer i kalenderen.

2. Hva har du lært om deg selv i 2021?

Læring kan komme på så mange måter. Kanskje har du møtt motgang i 2021, men du har kanskje lært noe nyttig av det? Kanskje ga pandemien deg noen nye erkjennelser. Kanskje har du blitt mer bevisst på behovene dine, eller hva du er god på.

3. Hva er du stolt av å ha fått til i 2021?

Her kan det være snakk om både små og store ting, avhengig av øyet som ser. Men prøv å glemme hva andre måtte mene om dine bragder. Jeg spør etter de tingene du er stolt av. Det trenger ikke ha noe å gjøre med andres anerkjennelse. Kanskje overrasket du deg selv, fikk til noe du ikke trodde du hadde anlegg for. Kanskje taklet du motgang på en mye bedre måte enn du hadde trodd. Kanskje var det noe du var redd for å gjøre, men du gjennomførte likevel. Kanskje har du klart å endre en dårlig vane. Hva nå enn det er – jeg er sikker på at du kan finne noe du fortjener en klapp på skuldra for.

4. Hva har du utsatt å gjøre i 2021?

I år hørte jeg noe klokt fra en mentor innen salg som heter Dean Graziosi. Han sa i et intervju at de områdene du prokrastinerer på, er de områdene med størst potensiale for personlig vekst. Og det traff meg skikkelig. Jeg tror han har rett i det. At der vi prokrastinerer, der vi utsetter å gjøre ting, saboterer for oss selv, der finner vi antakelig de største mulighetene for personlig vekst.

5. Hva eller hvem har du savnet i 2021?

2021 var et år med pandemi og restriksjoner. Jeg tror vi alle har hatt våre savn. Men kanskje har du også mistet noe, eller ikke vært i kontakt med noe betydningsfullt i så stor grad som du skulle ønske i 2021 – uavhengig av pandemien. Kanskje er det en venn du har mistet kontakten med. Kanskje er det et reelt tap, en kjæreste eller noen som har gått bort, og som du trenger å sørge over. Gi plass til det. Kanskje har du mistet deg selv, eller ikke fått brukt en side av deg selv du vet er viktig for at du skal ha det bra. Jeg spør om dette for at du skal få litt inspirasjon til å gjøre noe med saken i 2022. 

Noen eksempler for å komme i gang

Jeg lovet deg noen eksempler på mine egne svar på disse spørsmålene. Disse forteller jeg om i podcast-versjonen av denne bloggen. Du finner den i avspilleren i toppen av denne bloggen, eller på Apple Podcast eller Spotify.

God jul og godt nyttår!

Det er 21. desember idet jeg skriver dette. Så det er på sin plass å avslutte med å ønske deg en nydelig, fredelig, covid-fri jul. Måtte du puste ut og nyte noen fridager, og tillate deg selv å skeie ut med godteri og filmer du har sett hundre ganger før, og pysjen til langt ut på dagen. Jeg vet at ikke julen er en god tid for alle. Er du en av dem som gruer deg til jul, sender jeg varme tanker og følelser din vei. Julen skal ikke være en prestasjonsarena, og det er helt innafor å føle at julen er vanskelig. Har du det vanskelig, så har du det vanskelig, og det må det finnes aksept for. 

Og så må du ha en passende nyttårsfeiring. Altså en feiring som står i stil med alt du håper at 2022 skal bli. Full av håp og mot og intensjoner om å få være den du er ment å være her på kloden.

Ta godt vare på deg selv!❤️

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.