Slik setter du deg smarte mål

Kristin Weholt Consulting
Slik setter du deg smarte mål
14:30
 

Et nytt år er her, og kanskje har du blitt enig med deg selv om at du ikke skal ha noen nyttårsforsetter i år (klok av skade)? Men så sier en liten stemme bak i hodet ditt at ok, men du må bli mer effektiv på jobb? Eller du vil spise mer plantebasert? Her får du en velprøvd måte å formulere mål på, som øker sjansene for at du faktisk når målene dine.

Godt nyttår, kjære leser! Jeg håper du har hatt en fin jule- og nyttårsfeiring. Nå er vi tilbake til hverdagen, og du er kanskje godt i gang med nyttårsforsettene dine? Jada, jada, hvorfor vente til 1. januar med å sette nye forsetter ut i livet, 1. januar er bare den første dagen i året fordi vi har blitt enige om det, hver eneste dag i året er en anledning til å bli en bedre versjon av seg selv, hvorfor vente til 1. januar, hvorfor vente til mandag, liksom?

Det får jeg høre hvert år. Men hei! Nyttårsforsetter er et slags ritual, og ritualer betyr noe for folk. De gir oss trygghet, forutsigbarhet, noe å holde oss fast i – håp! Jeg synes ikke nyttårsforsetter er noe å kimse av. Det er aldri feil å ønske seg utvikling, læring og forbedring, så lenge du husker på å verdsette det du allerede er og har underveis.

Usmarte mål

Et nyttårsforsett er en målsetning om noe. Det finnes smarte mål, og det finnes usmarte mål. På kirkegården over alle nyttårsforsettene mine (jepp, så mange er de nyttårsforsettene jeg har hatt som døde underveis) ligger de usmarte målene mine. De var usmarte fordi:

  • De var lite spesifikke. («Vise større egenomsorg» – hva betyr egentlig det?)
  • De var ikke målbare. («Bli en bedre venninne» – hva skal jeg se etter for å vite at jeg har lykkes med det?)
  • De var ikke attraktive. («Slutte å spise smågodt» – ok, men hva får jeg lov til i stedet?)
  • De var ikke realistiske. («Gå ned en kilo i uka» – ha ha! Jommen sa jeg smør! Så lite villig som jeg er til å fire på matgledene mine, blir det en umulig oppgave!)

Smarte mål

Du er smart, så du har sikkert gjettet deg til at alt som var feil med mine usmarte mål over, må snus på hodet for at målene skal bli smarte. Det eneste som var smart med de gamle nyttårsforsettene mine, var at de var nyttårsforsetter. De var mål jeg ville oppnå innenfor det nye året, og dermed var de tidsavgrenset. Det er ett av fem kriterier for at et mål skal være smart formulert. Det finnes nemlig et rammeverk for smarte mål. Ikke bare nyttårsforsetter, men mål i sin alminnelighet. Ved å sette deg gode, meningsfulle mål – smarte mål – øker sjansen for at du faktisk når dem. Rammeverket for smarte mål kan oppsummeres i fem bokstaver – SMART:

S for spesifikt

M for målbart

A for attraktivt

R for realistisk

T for tidsavgrenset

SMARTe mål er et velkjent og velutprøvd rammeverk. Det finnes flere ulike versjoner eller oversettelser av SMART. For eksempel mener noen at A’en på norsk står for «akseptert», og ikke «attraktivt». Og på engelsk mener noen at A’en står for «attractive», mens andre mener at den står for «attainable». Det finnes nok av forskning som peker på at et godt mål må være attraktivt i betydningen motiverende. Jeg velger derfor å oversette A’en til «attraktivt», da ingen av de andre bokstavene i SMART ivaretar denne dimensjonen. For meg virker det lite realistisk å hige etter et mål som er akseptert, men ikke attraktivt. Jeg kan akseptere at jeg må «slutte å spise smågodt», men det pirrer ikke motivasjonen min å formulere mål som noe jeg må slutte med.

Et eksempel på smart målsetting

Jeg skal nå kjøre et av mine nyttårsforsetter gjennom SMARTe mål-rammeverket for å sikre at målet mitt faktisk er et godt mål. Det er mitt håp at nyttårsforsettet jeg har valgt som eksempel på en eller annen måte også har relevans for deg i jobben din. Jeg har nemlig et nyttårsforsett som lyder slik:

Jeg skal jobbe mer strategisk i 2022.

Slik jeg har formulert det nå, kvalifiserer det ikke som et smart mål. Det er ikke spesifikt, ikke målbart, bare kanskje attraktivt og realistisk (fordi det er uvisst hva «strategisk» betyr). Så hvordan må jeg formulere nyttårsforsettet mitt for å ha større sjanse til faktisk å nå målet om å jobbe mer strategisk i 2022?

S for spesifikt

Hva vil det si å jobbe strategisk? Jo, det betyr å gjøre de oppgavene som gir forretningsmessige resultater. Jeg driver en forretning som jeg skal leve av. For meg betyr forretningsmessige resultater å levere best mulig og mest mulig kurs- og coachingtjenester. Det som driver forretningsmessige resultater er utvikling og salg av tjenestene mine. Alle andre aktiviteter (og det er mye i den sekken!) bidrar bare indirekte, eller ikke i det hele tatt, til forretningsmessige resultater. Å jobbe strategisk betyr i mitt tilfelle helt spesifikt å drive tjenesteutvikling eller salg.

M for målbart

Jeg trenger en måte å kvantifisere det strategiske arbeidet mitt for at det skal være målbart. Uten å gå for mye i detaljer som ikke er relevant for deg, kan jeg bestemme meg for at jeg hver dag skal gjøre tre aktiviteter i bedriften min som enten driver salg direkte, eller som utvikler tjenestene mine. Tre ting – det er enkelt å telle. Har jeg ikke gjort tre ting en dag som enten utvikler eller selger tjenestene mine, så har jeg ikke nådd målet mitt.

A for attraktivt

Hva får jeg igjen for å jobbe mer strategisk? Vel, jeg driver min egen bedrift. Jeg elsker så å si alt ved jobben min, men om ikke jeg jobber strategisk og får forretningsmessige resultater, har jeg bare en dyr hobby. Aldri før i min karriere har jeg opplevd en tydeligere sammenheng mellom prestasjonene mine og lønnen jeg får. En lønn er jo attraktivt, for det må jeg ha. Men penger i seg selv er ikke det som driver meg. Er det attraktivt for meg å drive med salg og tjenesteutvikling? Det korte svaret er JA! Tjenesteutvikling er kjempegøy! Jeg får bruke kreativiteten og fagligheten min – det gir flow! Ikke alle detaljer i salgsarbeid er gøy, men da får jeg heller gjøre dobbelt så mye av det som er gøy, og som jeg får til. Og så dropper jeg de kjedelige salgsaktivitetene som jeg uansett ikke får resultater på. Men det er også en dypere dimensjon i salgsarbeidet som gjør det attraktivt. Økt salg betyr at jeg får bidra til at flere mennesker mestrer stress og trives i jobben sin, og det er jo selve grunnen til at jeg startet bedriften min! Å hjelpe folk er en av mine personlige verdier. Ingenting er mer attraktivt for meg enn å leve og jobbe i tråd med verdiene mine. Så oppsummert – det er attraktivt for meg å drive salg og tjenesteutvikling.

R for realistisk

Er det realistisk for meg å gjøre tre strategiske ting hver dag? Det kommer selvsagt an på hvor store oppgavene er. Min førsteprioritet i jobben er alltid å levere det kundene mine allerede har kjøpt. Den coachingen jeg skal ha om en halvtime. Kurset jeg skal holde i neste uke. Det går foran alt. Så noen dager må jeg akseptere at jeg realistisk sett bare får gjort tre små (bittesmå?) oppgaver innen salg og tjenesteutvikling. Men jeg skal gjøre tre!

T for tidsbestemt

Dette er jo et nyttårsforsett, så det ligger i sakens natur at jeg skal jobbe mer strategisk i hele 2022. Ok, så blir det sånn!

Hvis jeg nå skal omformulere nyttårsforsettet mitt etter å ha kjørt det gjennom SMART-rammeverket, lyder det som følger:

I 2022 skal jeg gjøre tre aktiviteter hver dag som driver salg, eller utvikler tjenestene mine.

Fortell det til en venn

Idet jeg skriver dette, innser jeg at jeg nå har røpet nyttårsforsettet mitt for deg. Visste du at det øker sjansen for at jeg når målet mitt? At jeg skriver det ned og sier det høyt til noen? Når du setter deg mål, kan du gjerne alliere deg med noen. Fortell en venn om målet ditt, og så blir du kanskje spurt om hvordan det går etter en tid. Det er forpliktende. Kanskje har vennen din et eget nyttårsforsett som du kan følge opp henne på? Så kan dere holde hverandre ansvarlig for å nå målene deres.

Magen blir mett før øynene

Er du en Drømmer som meg, er det fort gjort å ta munnen for full når du setter deg mål. Ikke gjør feilen jeg har gjort hundre ganger – hatt for mange nyttårsforsetter på én gang. Du kan godt bruke R’en i SMART på nyttårsforsettene dine sett under ett. Er det realistisk at du skal få til alt dette på en gang? Klarer du å holde flere ulike fokus samtidig? Kanskje er en bedre strategi å velge ett mål av gangen, og lykkes med det. Så kan du alltids føye til et nytt mål når det første er godt innarbeidet. Det kommer jo en ny mandag hver uke!

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.