Hvor mange feil vil du gjøre i 2021?

Noen av oss tok en vesentlig større del av dugnadsjobben enn andre i 2020, og kan trenge en pust i bakken. Men mange av oss har også vokst med utfordringene covid-19 førte med seg. Kanskje byr det på nye muligheter?

Min første ordentlige jobb var som frilansjournalist for avisa Varden. Jeg var 18 år og skulle ytre meg på lederplass i ungdomsbilaget deres. Jeg har mange meninger, men å skulle mene noe i offentligheten har alltid skremt meg. Minst en gang i uka (oftere etter covid-19) takker jeg politikere og andre ledere i mitt stille sinn for at de har sine meningers mot og skaper debatt. At de tør å ta beslutninger, noen ganger feil beslutninger, og står i stormen etterpå. Det må man tåle som leder.

Flesket feigt til

I lederen min flesker jeg til med «Død over nyttårsforsettene». Ikke akkurat noen kontroversiell meningsytring, men for 18-åringen i meg var det nervepirrende å være så synlig. Jeg trodde jeg hadde armene bestemt korslagt over brystet da jeg ble fotografert, men i realiteten dekker jeg solar plexus, som signaliserer sårbarhet. Denne flinke piken har hatt forsetter om selvforbedring siden hun var et embryo. I ytringen klager jeg over hvor fånyttes nyttårsforsetter føles, vi mislykkes jo uansett. Og jeg betviler sunnhetsgehalten i å gå på en mestringssmell hvert år. Men her jeg nå sitter, som 42-årig nybakt gründer, og ser tilbake på det som antakelig er det vanskeligste året min generasjon har opplevd, lurer jeg: Hva om vi ser nyttårsforsetter som læringsmål, snarere enn jag etter perfeksjon?

Redd for å gjøre feil

I 2020 møtte jeg som coach mange mennesker som kan og vil og mener mye. De er ledere eller har lederambisjoner, men holder seg selv tilbake blant annet fordi de kjenner på stress ved tanken på å skulle gjøre feil. Det hører også med til historien at de fleste jeg coacher er kvinner. Feministen i meg gråter blod hver gang jeg sitter overfor en kvinnelig leder som etter alle solemerker hører hjemme i toppledelsen, men som ikke tør å ta skrittet ut og virkelig lede, av frykt for å gjøre feil. For dem jeg coacher er læring kritisk. Jeg har aldri spurt dem om de har nyttårsforsetter, men jeg tipper at de da ville svart et slags ja. For der sitter de, de som kan mye, vil mye, mener mye. Men de trives ikke med det de gjør. For de lærer ikke nok, vokser ikke nok. Når frykten for å feile får seire, blir det til slutt stillstand og mistrivsel.

Når frykt er sunt

Nå ble ikke 2020 som et hvilket som helst annet år. Og jeg er overbevist om at vi har lært masse i møtet med covid-19. Kanskje er den viktigste læringen det å leve på tross av, lede på tross av, jobbe på tross av frykt og stress. Å akseptere at vi ikke har full kontroll hele tiden, at vi bare kan gjøre så godt vi kan, at feil skjer og vi må justere underveis. Det er de av oss som nå trenger en real pust i bakken. Men jeg tror også at mange av oss har vokst med oppgaven og (eventuelt etter en hvil) er klare for mindre pandemi, men større faglig utfordring. Kanskje har toleransen for frykt og stress økt fordi vi simpelthen har vært nødt til å gire opp. Og dermed har vi bevist for oss selv at vi kan om vi må, og at feiling er en uunngåelig del av læring og lederskap.

Nyttårsforsett i revers

Som selvstendig næringsdrivende styrer jeg selv hvor mye jeg utsetter meg for stress og frykt for å feile. Mitt første år som gründer var veldig lærerikt, for man lærer ikke bare av feilene sine. Men i retrospekt ser jeg likevel at 2020 også ble litt for komfortabelt til at jeg kan være helt fornøyd. Det ble slik fordi arbeidet mitt ikke ble nevneverdig påvirket av covid-19. Men mest av alt ble det slik fordi jeg valgte komfort. Fordi jeg var redd for å gjøre feil. Være feil og mene feil midt i fleisen på deg som leser dette. Hvis nyttårsforsettene mine i ungdommen handlet om å bli perfekt (ha ha!), er nyttårsforsettet mitt for 2021 å ta større risiko, gjøre flere feil. Og slik risikere å oppnå desto mer.

Blir du med på nyttårsforsettet mitt?

***

 

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.