Slik tar du utviklingssamtalen med lederen din

I stedet for å føle deg stuck, kan du selv ta initiativ til en samtale med lederen din om utviklingsmuligheter internt i bedriften. Her gir jeg deg noen spørsmål du kan forberede til samtalen. 

 

Ganske ofte møter jeg som coach og karriereveileder medarbeidere som sitter fast i en jobb de ikke trives i lenger. Det kan være mange grunner til mistrivselen. Men ofte er arbeidsoppgavene blitt kjedelige, læringen og utviklingen har stoppet opp, og det ser ut til å være få muligheter til at dette skal endre seg.

På tiden med en prat med lederen din

Nå er det på tide med en samtale med lederen din. Ideelt sett skal dere ha regelmessige medarbeidersamtaler, men her vet jeg at det fuskes mye. Dessuten blir disse samtalene bare så gode som relasjonen mellom deg og lederen din er. Er det ikke en relasjon preget av åpenhet og tillit, kan det bli vanskelig å snakke om mange ting, blant annet utviklingsmålene dine framover. Men nå oppfordrer og utfordrer jeg deg til å legge til side eventuelle gnisninger som måtte være mellom deg og lederen din. Fatt mot! Ta selv initiativ til en samtale der du får snakke om det som er viktig for deg.

Slik forbereder du deg

Før du inviterer lederen din til en samtale, er det viktig at du forbereder deg godt. Gode forberedelser er nøkkelen til et effektivt møte. Her skal du få noen spørsmål du kan reflektere over før du går inn i samtalen.

1. Hva vil du snakke om?

Du kan gjerne nevne i innkallingen til møtet hva du vil snakke om. Men gjenta dette når dere faktisk møtes også. Du vil snakke om dine interne utviklingsmuligheter. Grunnen til at det er viktig å reflektere over hva du trenger å sette ord på i forkant, er at det hjelper deg å være tydelig overfor lederen din om at dette er viktig for deg. Du holder fokus. Du lar ikke denne samtalen spore av til en lønnsdiskusjon eller en løs kaffeprat.

2. Hvorfor vil du snakke om det?

Det neste du må reflektere over, er hvorfor du vil snakke om dette. Hvorfor er det viktig for deg å finne interne utviklingsmuligheter? I refleksjonene rundt dette spørsmålet vil det bli tydelig for deg hva konsekvensene blir om du ikke fortsetter å utvikle deg. Og slik finner du lettere fram til et konstruktivt språk lederen din vil lytte til. Legg vekt på det du ønsker å oppnå, og som blir en vinn-vinn for både deg og arbeidsgiveren din. For eksempel: Du vil sikre din faglige relevans for bedriften framover. Eller: Du vil sikre din motivasjon framover. Når du er tydelig på hensikten med en samtale, blir du forstått på riktig måte og tatt på alvor. I dette konkrete tilfellet styrker intensjonen sjansene dine for å forankre en vilje hos lederen din til å gi deg de mulighetene som måtte eksistere internt.

3. Hva kan være ditt løsningsforslag?

Det vil være vesentlig lettere for deg å få til en faktisk utvikling dersom du selv presenterer et løsningsforslag. Gjør det enkelt for lederen din! Hva kan være ditt bidrag i diskusjonen om hva som skal være dine utviklingsmål framover? Hva ønsker du å utvikle deg på? Dette er potensielt det vanskeligste spørsmålet. Men i artikkelserien min «Du er ikke stuck!» tar jeg for meg nettopp dette spørsmålet her. Forbered deg godt, slik at du kan komme med noen realistiske forslag. Vær på tilbudssiden. Slik kan dette munne ut i noe konkret som er meningsfylt for deg.

4. Hvilket første skritt kan du ta?

Det siste spørsmålet det er klokt at du er forberedt på, er hva ditt første skritt kan være som tar deg mot ny utvikling. For eksempel kan du sette en tidsramme på når du skal ha utviklet en konkret ferdighet eller oppnådd et mål. Dette er bare for at du og lederen din skal forplikte dere til en plan. Slik unngår dere at dette bare blir nok en samtalen i stilen «Hadde det ikke vært fint om bla bla bla…».

Du er ikke stuck i jobben din!

Dette er mitt forsøk på å inspirere deg til å ta ansvar for din egen utvikling. Ikke bli i en jobb du mistrives i uten å ta initiativ til utvikling selv. For du er ikke stuck! Du har mye større valgfrihet enn du tror. For du har antakelig flere ressurser enn du tror! Heia deg som tar fatt i karrieren din!

Denne bloggposten er en del av en serie – «Du er ikke stuck!». Du finner hele video- og artikkelserien her.

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.