Coaching Stressmestringskurs Karriereveiledning Gratis Blogg/Podcast Om Kristin Kontakt Bli med på gratis workshop i stressmestring! Logg inn

Du må kanskje tenke nytt om lønn

En vanlig årsak til at mange føler seg stuck i en jobb de ikke trives i, er antagelsen deres om at de ikke har råd til å bytte jobb fordi de tjener for godt der de er i dag. Er du en av dem? Her får du tre scenarier du bør tenke igjennom før du velger å bli i en jobb du ikke trives i.

«Jeg trives ikke på jobb. Jeg vet bare ikke hvordan jeg skal komme meg ut av den. Jeg føler meg stuck.» Dette får vi coacher og karriereveiledere høre ganske ofte. La oss ta det siste først. Du er ikke stuck! Kanskje tror du det fordi du har en antagelse om at en ny arbeidsgiver ikke vil kunne matche lønnen du har i dag. For all del – økonomi er viktig. Det er likevel min påstand at du ikke er stuck. Men du må kanskje tenke nytt om lønn! Før du konkluderer endelig med at du ikke har råd til å bytte jobb, vil jeg at du skal bli med på tre scenarier jeg håper vil hjelpe deg til å se noen muligheter.

Begrensede jobbmuligheter

Jeg vil ta et lite forbehold her. Det finnes nemlig de arbeidstakere som strever med å få endene til å møtes allerede. Jeg er av den oppfatning at de fleste har flere muligheter enn de tror. Likevel er det noen som av kompetansemessige årsaker ikke har like mange muligheter på arbeidsmarkedet. Slik er det bare. Kanskje er du en av dem. Kanskje har du helsemessige utfordringer som legger begrensninger på deg. Eller det kan være at du bor på et lite sted hvor arbeidsmarkedet er lite. Og derfor er også mulighetene for å bevege seg færre. Bli likevel med på de videre scenariene for å se om noe her kan være relevant for deg å tenke gjennom.

Sikker på at du må ta et lønnskutt?

Det første scenariet handler om din antakelse om at du ikke kan få tilsvarende lønn et annet sted. Men hvordan vet du det? Hvilke fakta baserer du denne antakelsen på? For jeg vil påstå at det er en antakelse! Har du gjort undersøkelser i bransjen din, eller i fagforeningen din? Har du forhørt deg i nettverket ditt? Du har vel den lønnen i dag fordi du fortjener den. Hvorfor skulle du ikke fortjene tilsvarende lønn et annet sted? Hva har du å tape på å utforske om en potensiell ny arbeidsgiver er villig til å matche den lønnen du har i dag?

Har du råd til et langvarig sykefravær?

Det andre scenariet handler om din økonomiske evne til å tåle et langvarig sykefravær. Har du råd til det? Dette er worst case scenario, men det er et høyst realistisk scenario hvis du blir i en jobb du virkelig mistrives i. Over tid blir mistrivsel til alvorlig stress. Dette har jeg vært vitne til mange ganger. Det vil gå utover arbeidsprestasjonene dine å ikke trives i jobben. Da vil lederen komme til deg og si:

- Vi må snakke om arbeidsprestasjonene dine.

Dette kan fort utvikle seg til en vanskelig relasjon mellom deg og lederen din. Og så blir situasjonen enda mer fastlåst. I en slik situasjon vil selvtilliten din stupe, og mulighetene blir bare færre. Og så setter helseplagene inn, for slik virker mistrivsel. Og så blir du sykmeldt.

Mer enn bare økonomiske tap

Det verste er at disse sykefraværene er langvarige. Da kan vi snakke flere år. Det er her folk møter veggen. Etter et år som sykemeldt blir du overført på arbeidsavklaringspenger (AAP). Da får du 66 % av lønnen du har i dag (oppad begrenset til 6 ganger folketrygdens grunnbeløp). Men det har også en karrieremessig kostnad for deg å være syk så lenge. Dette er et veldig vondt sted å skulle komme seg videre fra. Nå blir det krystallklart for deg at du ikke har tjent noe på å bli i en jobb du ikke har det bra i. Og da har vi ikke engang snakket om de sosiale og helsemessige kostnadene du betaler. Jeg er fristet til å si at du må ALDRI bli i en jobb over tid du ikke har det godt i på grunn av økonomi.

Kan du virkelig ikke ta et lønnskutt?

I det tredje scenariet kan du utforske spørsmålet: Har du virkelig ikke råd til å ta et lønnskutt? Et lønnskutt vil antakelig bli midlertidig. En karriere er sjelden en stige som går rett opp. Den er mer å betrakte som et klatrestativ, der du noen ganger må gå litt ned for å komme høyere opp litt lenger fremme. Kanskje må du ta et lønnskutt nå, men det kan gi deg bedre muligheter til å tjene mer litt fram i tid. Så kan du ta noen kostnadskutt på hjemmefronten så lenge? Kan du begrense utgifter eller bli enig om en annen utgiftsfordeling med partneren din? Kan du ta avdragsfrihet på boliglånet for en periode? Kan du kutte ut kaffe latten hver dag – det er 15.000 kroner i året? Altså – vær kreativ! Kan du virkelig ikke ta deg råd til et midlertidig lønnskutt?

Du er ikke stuck i jobben din!

Dette er mitt forsøk på å inspirere deg til å tenke nytt om lønn. Ikke bli i en jobb du mistrives i på grunn av lønn med mindre du virkelig ikke har andre alternativer. Jeg håper at du nå har fått noen nye perspektiver som vil hjelpe deg ett skritt ut av opplevelsen av å være stuck. For du er ikke stuck! Du har mye større valgfrihet enn du tror. For du har antakelig flere ressurser enn du tror! Heia deg som tar fatt i karrieren din!

Denne bloggposten er en del av en serie – «Du er ikke stuck!». Du finner hele video- og artikkelserien her.

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.