Coaching Stressmestringskurs Karriereveiledning Gratis Blogg/Podcast Om Kristin Kontakt Mål stressnivået ditt gratis her! Logg inn

Tilbake på kontoret og null motivasjon i jobben?

I flere av samtalene jeg har hatt med både venner og coaching-klienter etter sommerferien har jeg hørt at: «Det føles blytungt å skulle gå tilbake til kontoret.» Null motivasjon, ingen energi og en generell følelse av tomhet er forklaringen. Det gjør meg som coach nysgjerrig. Hva har egentlig skjedd med følelsene våre for jobben under pandemien?

I denne bloggen tar jeg meg den frihet å spekulere i hvilke konsekvenser pandemien har hatt for jobbmotivasjonen vår. La oss ta tomhetsfølelsen først. Organisasjonspsykologen Adam Grant fikk mye oppmerksomhet for sin artikkel There’s a Name for the Blah You’re Feeling: It’s Called Languishing. Artikkelen ble publisert i New York Times i april i år. Der skriver han:

«Languishing is a sense of stagnation and emptiness. It feels as if you’re muddling through your days, looking at your life through a foggy windshield. And it might be the dominant emotion of 2021.»

Kanskje har du brukt sjokkerende mye tid på å scrolle formålsløst på sosiale medier de siste månedene. Eller så har du kanskje slått i hjel kveld etter kveld med en Netflix-serie du egentlig ikke får noe ut av. Kanskje er du en av dem som bare ikke har klart å legge deg i anstendig tid? Men blir sittende oppe uten å gjøre noe spesielt, med et tynt håp om at dagen fortsatt kan bringe noen gleder? Det kalles revenge bedtime procrastination - hevnprokrastinering mot leggetiden. Nedstengningen av Norge førte med seg en hel del gledesløse aktiviteter uten mål og mening. Men nå som Norge har åpnet opp igjen og vi er på god vei tilbake til «normalen», hvorfor preger denne sløvheten oss fortsatt?

Lengre tids slitasje

Mange arbeidsplasser ble hardt prøvd under pandemien. Kanskje jobbet du faktisk på en arbeidsplass hvor folk ble permittert eller nedbemannet, uten at arbeidsmengden behøvde å bli mindre av den grunn. Det å frykte at jobben din ikke er like trygg lenger, er en energilekkasje i seg selv. I det halvannet året som har gått, har du måttet lære deg å samarbeide på nye måter – digitalt. Du har kanskje også måttet utføre arbeidsoppgavene dine på nye måter. Ensomhet på hjemmekontoret og mangelen på umiddelbar kollegial støtte idet du har fattet beslutninger eller stått i tøffe ting i arbeidet ditt, har også en kostnad. Det vil være naivt å tro at all omstillingen og isolasjonen vi har vært gjennom ikke har påvirket energilagrene våre.

Mangel på faglig utvikling

Flere av dem jeg har coachet de siste månedene har faktisk ikke vært særlig lenge i jobben de nå mistrives i. De fikk ny jobb enten like før eller under pandemien. Opplæringen de skulle få har gått mer eller mindre i vasken, og tilhørighet til den nye arbeidsplassen har ikke fått utvikle seg. Når medarbeidere ønsker seg læring og utvikling, tenker de gjerne på kurs. Men den viktigste læringen skjer i utføringen av arbeidsoppgavene. I diskusjoner på avdelingsmøtet, i tilfeldige samtaler ved kaffemaskinen eller i kontorlandskapet. Så mye av den uformelle læringen har lidd på hjemmekontoret – og ikke bare for dem som har vært nye i jobbene sine. Visst har du måttet omstille deg og lære nye digitale verktøy og arbeidsmetoder. Men denne omstillingen har ikke nødvendigvis noe å gjøre med faget du føler engasjement for. Hvis du faglig sett føler at du har stått på stedet hvil i nærmere to år nå, er det kanskje ikke bare en følelse, men en realitet.

Vondt har blitt verre

Et vanlig utsagn jeg hører i coaching nå om dagen, er: «Og pandemien har jo ikke akkurat hjulpet på dette.» La oss si at du har et anstrengt forhold til lederen din. På hjemmekontoret har det sikkert vært godt å få en roligere hverdag generelt, og færre møter med denne lederen spesielt. Men den underliggende årsaken til det anstrengte forholdet har antakelig ikke forsvunnet på mirakuløst vis. Utydelige forventninger har tvert imot blitt til fravær av forventninger. Lite anerkjennelse har blitt til ingen anerkjennelse. Dårlig kommunikasjon har blitt til konflikt. En mistrivsel eller et stress som var der før pandemien har vokst seg større på hjemmekontoret. Mestringsfølelsen din, som var tynnslitt fra før, er helt borte nå. Frykten du hadde for at du ikke er god nok har vokst seg til en kronisk angst. Og meningsløsheten… ville noen i det hele tatt merke det om du bare sluttet å gjøre jobben din? Nå som du vender tilbake til «normalen», er problemene du hadde i jobben før pandemien fortsatt her. Pluss renter.

Verdiene dine er blitt tydeligere

I disse dager får bloggen jeg skrev for over et år siden – Slik gjør du et karriereskifte – en personlig historie - mye trafikk.  Folk spør visst Google ganske ofte om hvordan man gjør et karriereskifte. All tiden du tilbragte hjemme under pandemien ga deg kanskje anledning til å reflektere. Kanskje fikk du en større avstand til jobben din. Mer tid med familien. Eller noen rundt deg ble syke, og du innså at livet er visst ikke noe du kan ta for gitt. Du fikk noen nye perspektiver. Hva slags hverdag vil jeg egentlig ha? Hva er viktig for meg her i livet? Og du har kanskje i ditt stille sinn kommet fra til at – nei, «normalen» før pandemien harmonerer egentlig ikke med hvordan jeg ønsker at livet mitt skal være.

Den store oppsigelsen

En global trend skyller over arbeidslivet nå. Den kalles The Great Resignation. Arbeidsgivere verden over mottar en uvanlig stor mengde oppsigelser fra medarbeiderne sine. Én forklaring kan være at oppsigelsene som kommer nå er en opphopning av oppsigelser som ellers ville vært spredt utover de siste par årene. Med økonomisk krise og permitteringer var det jo ikke attraktivt å si opp en trygg jobb. Men selv før pandemien kom under kontroll, sa folk opp. En del yrker, for eksempel helsesektoren og teknologibransjen, ble drøyt overbelastet av pandemien. Mange gikk på en smell, eller de rakk å stikke før det smalt. Akkurat nå er det rekordmange ledige stillinger i Norge. Det betyr at du kan ha gode muligheter dersom du tenker på å flytte på deg.

Ta grep

Så hva gjør du, om du er blant dem som kjenner på null motivasjon, tappet for energi, tom for positive følelser for jobben din? Vel, du kan begynne med å kartlegge årsakene til at du føler som du føler. Jeg har forsøkt å gi deg noen perspektiver og mulige forklaringer over. Det er slett ikke sikkert at du skal bytte jobb. En vei tilbake til den gode normalen er å finne ut hva som gir deg energi og glede i jobben. Og dyrke disse oppgavene en stund framover. Komme deg inn i flytsonen igjen, kjenne på mestring og mening. Snakk med lederen din, selv om det kan være vanskelig. Legg kortene på bordet og fortell hvordan du har det. At du er innstilt på å gjøre noe med saken, men kan trenge støtte på veien. Tro meg, du er ikke alene om å ha det slik nå. Husk at du har større innflytelse på situasjonen enn du kanskje tror. Og du har alltid flere ressurser enn du tror. Fatt mot, og ta grep!

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.