Coaching Stressmestringskurs Karriereveiledning Gratis Blogg/Podcast Om Kristin Kontakt Bli med på gratis workshop om jobbstress Logg inn

Slik gjør du et karriereskifte - en personlig historie

Hver søndag kveld blir du nedfor. Gruer deg til en ny arbeidsuke. Du pleide å like jobben din. Det er jo dette du kan, dette du er trygg på. Det er jo dette du er… Men noe er forandret. Hva gjør du når karrieren du har valgt ikke føles riktig lengre?

Det er noen år siden nå, at jeg satt på kontoret mitt og gråt fordi jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med karrieren min. Bare ordet karriere… Jeg var ikke komfortabel rundt det ordet. Jeg hadde ikke valgt karriere da jeg valgte studieretning. Jeg valgte faget som var min lidenskap – litteratur!

Ikke bare jobb, men identitet

Det ble syv år med litteraturstudier. Underveis fikk jeg jobb i forlagsbransjen. Jeg trodde det skulle bli på livstid. Ingen slutter i forlagsbransjen! Å jobbe der representerer en helt egen tilhørighet, en livsstil, en identitet. Jeg elsket jobben min intenst. Jeg ga alt jeg hadde, og vel så det. Jeg kom etter hvert inn i en ganske spesialisert avdeling, og jobbet meg opp fra assistent til leder over en periode på syv år. Jeg ble vist stor tillit og oppnådde gode resultater. Det var en attraktiv stilling, med mye reising til spennende steder, og tett samarbeid med noen av de største forfatteridolene mine.

Når drømmejobben blir vond

Men de neste årene ble stadig mer ubalanserte. Mer kav enn gøy. Mer ensomhet i hamsterhjulet enn utvikling og resultater. Stresset jeg opplevde var alvorlig helseskadelig. Det skjedde endringer som påvirket rammebetingelsene for jobben min. Men egentlig tror jeg den største endringen skjedde i meg selv. Det var grunnleggende behov jeg ikke lengre fikk dekket i jobben. Behov som læring, variasjon, kreativitet og refleksjon.

Et ubegripelig jobbskifte

Jeg visste at om jeg ble i jobben min, ville jeg snart møte veggen. Så jeg gikk til lederen min og spurte om det var mulig med en intern forflytning? Jeg ble møtt med varme og empati. Etter en uke hadde hun funnet en ny stilling til meg. Jeg har aldri brydd meg om prestisje. Likevel var det tungt å skulle forklare for andre hvorfor jeg ville gjøre et karrieretrekk som ikke var et avansement. Som faktisk var et skritt tilbake. Hvorfor sa jeg fra meg lederskapet mitt? Hvorfor forlot jeg avdelingen min? Hva er det du gjør, Kristin? Det ble jeg spurt om.

 

Det var det vanskeligste valget jeg har tatt i hele mitt liv. Jeg følte en stor sorg over tapte illusjoner, over å forlate noe som hadde vært livet mitt i ti år. Og det var ikke fritt for at jeg følte på et nederlag over å måtte gi meg fordi jeg rett og slett ikke orket mer.

Men midt i det hele kjente jeg noe annet også. Jeg er hel ved. Jeg kan stole på meg selv. Uansett hva omverdenen måtte mene, hadde jeg tæl nok til å gjøre det som var riktig for meg. Men fy flate så vondt det gjorde underveis!

 

Fra- og til-motivasjon

De neste årene opplevde jeg en eksplosiv personlig vekst. Først havnet jeg i feil stilling internt. Det var der jeg satt og gråt på kontoret mitt. På tross av 13 år i bransjen og mine tidligere så fine prestasjoner der, følte jeg meg nå som en vanskelig, malplassert medarbeider som helst burde se å bytte jobb – igjen! Jeg hadde begått feilen mange i min situasjon gjør: Jeg hadde søkt meg fra lederstillingen min – som i vekk fra. Jeg hadde ikke søkt meg til stillingen jeg nå hadde. Det er en kritisk forskjell i motivasjon.

En ny karriere blir til

Jeg speidet utover kontorlandskapet i dette store forlaget jeg tross alt hadde hatt det veldig godt i alle disse årene. Kunne jeg tenke meg å gjøre noe av det jeg så dem drive med der ute i landskapet?

Nei.

Jeg visste at jeg ville jobbe med mennesker. Og jeg likte ledelse, organisasjonsutvikling og psykologi. Litteraturstudiene mine var egentlig en snikete måte å få studere to av favorittfagene mine på én gang. Alle fordypningsfagene mine hadde en psykologisk vinkling. Jeg skrev for eksempel hovedoppgave i litteraturvitenskap om Pat Barkers Regeneration. En krigsroman basert på historiske hendelser, som handler om posttraumatisk stresslidelse.

Tilbake til skolebenken

Mange av vennene mine hadde brukt meg som rådgiver i forbindelse med jobbsøknader og -intervjuer. Med min hjelp hadde alle faktisk fått jobbene de ville ha. Var dette kanskje indikasjoner på en ny og riktig kurs? Jeg begynte på deltidsstudier i Endringsledelse, team og coaching, og meldte meg samtidig til HR-sjefen i forlaget. Jeg visste at hun hadde bakgrunn som karriereveileder og coach. På min bestilling coachet hun meg ut av forlagsbransjen og inn i det som skulle vise seg å være arbeids- og organisasjonspsykologien.

En annen side av den samme meg

Siden den gang har jeg funnet meg en ny plass i arbeidslivet som både er morsom og … meg! Det betyr ikke at det var noe mindre meg å jobbe med litteratur. Det var bare en annen del av meg. Faktisk bruker jeg masser av litteraturkompetansen min i arbeidet som coach, idet jeg primært lytter til andre menneskers historier, og legger spesielt merke til hvordan disse historiene fortelles. Og i skrivende stund sitter jeg jo faktisk her og skriver. Jeg som elsker å skrive!

Du valgte kanskje ikke feil karriere

Jeg valgte ikke feil karriere den gangen for 23 år siden da jeg satset på litteratur. Og det er slett ikke sikkert at du har valgt feil heller, selv om det kanskje føles slik når du må begi deg inn på en helt ny vei. Livet er langt, karrieren vår likeså. Vi har privilegiet å kunne være mange ting! Hvis du tar motet til deg og gjør et karriereskifte, vil du antakelig lære deg det viktigste man overhodet kan lære i arbeidslivet slik det fungerer nå: Å kunne håndtere endring. Og å kunne drive gjennom endring selv, når det blir nødvendig.

Mine råd til deg som vil skifte karriere

Så hvis du er der jeg befant meg, at du gruer deg til en ny arbeidsuke hver søndag kveld, men ikke vet helt hvordan du skal gripe et karriereskifte an: Her er mine tips til deg. 

1. Lær deg å se kompetansen din i en ny kontekst.

All jobberfaring er verdifull erfaring. Kan du «oversette» ferdighetene dine til nye områder? Hvilke fellestrekk har jobben du gjør nå med en ny karriere du synes virker interessant – hvis du tenker litt overordnet? Finner du en rød tråd i alt du har gjort og vil gjøre fremover?

2. Tål å begynne litt på nytt i karrieren din.

Å begynne i en ny bransje eller fagfelt krever at du kanskje må begynne litt på skrætsj. Kanskje må du ta litt etterutdanning. Det er både gøy og slitsomt. Du må tåle å være nybegynner igjen, gjøre feil og stille dumme spørsmål. Men hold ut – det er verdt innsatsen!

3. Å bytte karriere tar tid – vær modig og tålmodig.

Å bytte karriere kan føles som et identitetsskifte. Men du er ikke jobben din. Jobben er noe du har. Du kan ha mange jobber som alle er riktige for deg – til sin tid. Det tar tid å innarbeide en ny jobbidentitet, men da vil du også se at den rommer mye mer enn du først hadde trodd.

4. Skaff deg en coach eller karriereveileder.

Det kan ta tid å finne frem til den karrieren som er riktig for deg, og ikke minst – komme seg inn i den. Har du en profesjonell karriereveileder eller coach å støtte deg på, blir veien mye kortere.

Lykke til med karriereskiftet ditt!

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.