HR Norge gjennomførte nylig en undersøkelse der 38% av de spurte virksomhetene meldte at medarbeiderne deres jobbet mer nå med hjemmekontor, enn de gjorde før koronapandemien. Jeg tror på et fleksibelt arbeidsliv som virkemiddel for å forebygge stress og styrke trivsel. Når mange arbeidsgivere nå får erfare at større fleksibilitet ikke betyr lavere produktivitet, vil det være en stor fordel for mange av dem som kjenner på stress. Men hjemmekontoret har også flere skyggesider som jeg tror vi først vil se effektene av over tid.
Kanskje bor du alene, og blir dermed sittende alene hele dagen med hjemmekontor. Det kan være skikkelig tøft – som om ikke stress er en isolerende nok affære fra før! Men selv et menneske med huset fullt av unger og partner og hund trenger som regel tilhørigheten som følger med en arbeidsplass. Mange arbeidsplasser leker nå med tanken om å gjøre hjemmekontoret til en mer permanent løsning. Og selv om jeg tror det finnes noe slikt som digital tilhørighet, mener jeg at permanent hjemmekontor er en dårlig idé. Digital tilhørighet kan ikke erstatte det fysiske samværet og tilhørigheten det gir. Særlig ikke hvis man sliter med stress i utgangspunktet. Da kan det hende du bør dra til kontoret likevel, om du får valget.
Utstrakt bruk av hjemmekontor stiller nye krav til ledere som ikke er vant til fjernledelse fra før. Vi vet allerede at fjernledelse kan være en utfordring for både medarbeidere og ledere. De fleste jeg coacher for stress har en fraværende leder, enten det betyr at vedkommende ikke har tid til medarbeiderne sine, eller sitter på en annen lokasjon eller i et annet land. Om ikke ledere klarer å omstille seg raskt til å kunne lede godt og tydelig digitalt, vil det ikke være rart om sykefraværet øker framover. Savner du som medarbeider ledelse, kan du alltid ta initiativ til noen regelmessige innsjekkinger med lederen din. Fortell gjerne han eller henne hvordan du ønsker å bli ledet på hjemmekontor. Det kan godt være at et slikt initiativ blir tatt varmt imot av en usikker leder.
Der du sitter på hjemmekontoret ditt – hvor god er du til å ta pauser? Nå som du ikke blir avbrutt, sørger du for å gå bort fra PC’en noen ganger i løpet av dagen, ta deg litt frisk luft, i det minste slå av en prat med noen på telefon? Eller durer du bare i vei, får oppgavene gjort? En arbeidsdag uten pauser er ikke bærekraftig over tid. Kvaliteten på arbeidet ditt vil falle, og du vil bli sliten. Kanskje skal du sette klokken til å ringe ti på hver hele time? Så du husker å ta pausene du faktisk trenger? Kanskje kan du også oppfordre til at digitale møter maksimalt varer i 50 minutter? Visst er det tidsbesparende å booke digitale møter back to back. Neste møte er bare et tastetrykk unna. Men igjen – hvor ble det av pausene?
En klassisk problemstilling i stressmestring er å balansere jobb og fritid. Jeg oppfordrer gjerne dem jeg coacher for stress til å bruke skiftene mellom jobb og fritid godt, for eksempel ved hjelp av en mindfulness-øvelse. Øvelsen går ut på å merke bevegelsen fra eller til hjem, legge merke til miljøskiftet. På hjemmekontor blir jobb og fritid fort en eneste grøt. Med mindre du er deg dette bevisst, og lager deg et nytt (symbolsk) skifte mellom jobb og fritid, for eksempel i form av en gåtur.
Med hjemmekontor slipper du bussturen to ganger daglig, og det kan umiddelbart føles som en lettelse. Men hva brukte du tiden til da du ennå satt på bussen? Fylte du turen med jobb, eller leste du kanskje en god bok eller hørte på musikk? Eller fikk du for en gangs skyld i løpet av dagen sjansen til å være uvirksom? Livene våre er så gjennomorganiserte nå. De få vinduene av tid hvor vi ikke har noe på timeplanen bør vi vokte godt. Uvirksomhet er ikke bare hvile. Det er i uvirksomheten kreativiteten din virkelig får boltre seg. Selv ble jeg tatt fullstendig på sengen av hvor mye jeg savner kollektivtrafikken når hjemmekontor er blitt hverdagen.
Du er kanskje god på selvledelse allerede. Likevel krever hjemmekontor noe mer av deg. På hjemmekontoret er det ingen som ser deg. Enten du er bevisst på det eller ikke – all sosial interaksjon rommer potensielt en speiling av deg selv. Dette speilet har du kun i digitale møter på hjemmekontoret, så det blir din egen jobb å se deg i speilet av og til. Hvor god er kvaliteten på arbeidet du gjør? Hvordan er energinivået ditt? Motivasjonen din? Rett og slett - hvordan har du det?
***
Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.