Hold ut korona-situasjonen med disse helsegrepene

Vi har bikket 2021, og smittevernstiltakene er fortsatt strenge. Det er ikke rart om du begynner å kjenne langtidseffektene av alle restriksjonene. Her får du noen tips til hva du kan gjøre for å holde ut.

For nøyaktig ett år siden satt jeg på en flyplass i Thailand og ventet på flyet hjem fra ferie. Reisefølget mitt og jeg hadde for første gang i vårt liv munnbind på - munnbind mot influensa. En i reisefølget var lege, og mente det var best sånn, fordi det så ut til at et fly fra Kina skulle ankomme terminalen. Jeg hadde fått med meg nyhetene om viruset som spredte seg. Men jeg skal innrømme at jeg tenkte det kanskje var litt i overkant å måtte gå med munnbind. Var det virkelig nødvendig? Lite ante jeg at jeg bare noen måneder senere skulle kjefte på en mann bak meg i matbutikken - i Bærum - fordi han ikke holdt avstand, og ikke brukte munnbind. 

Den monotone hverdagen

Slik har det blitt, og slik kan det hende at det må være en stund. Vi holder avstand, vasker hender, bruker munnbind og sitter hjemme. Og selv for meg som er så lite berørt av covid-19 som det går an å bli - med frisk familie og venner, med et arbeid som er uberørt og som kan utføres like bra hjemmefra - vel... I forrige uke rant det litt over for meg. Jeg var lei meg, fordi jeg var så møkk lei alt sammen. Fordi jeg savner familien min. Fordi jeg bekymrer meg for noen av vennene mine. Fordi jeg misliker vinter og mørke og lengter til varmere strøk. Fordi alle dager er helt like, og tiden bare går. 

Perspektiv er viktig

Hvis jeg kan ha en dårlig dag i en situasjonen her - jeg som er så lite berørt - mon tro hvordan det er for dem som ikke er like heldige. Som har mistet noen i covid-19. Som har blitt syke. Som har mistet jobben. Som bor alene. Som har gamle og syke familiemedlemmer de ikke får besøke. Det er litt av et perspektiv! På de aller fleste dager kjenner jeg masse takknemlighet. For alt jeg har. For hvor lite berørt av pandemien jeg er. For at jeg bor i Norge, med pålitelige myndigheter som gjør alt de kan for å håndtere situasjonen best mulig. 

En mølje av følelser

Jeg vet at jeg ikke er alene om å kjenne på alt det her. På en salig mølje av bekymring og sorg og utålmodighet og takknemlighet. Og skam for at jeg klager inni meg når jeg tross alt er så heldig. Men den skammen synes jeg vi skal kvitte oss med, alle sammen. Perspektiv er sunt, men vi er nå oss selv nærmest. Dette er en prøvelse for oss alle, og nå begynner vi å kjenne langtidseffektene av unntakstilstanden. Så hvordan kan vi polstre oss mot mistrivsel og stress i de kommende månedene? Hvordan kan vi holde ut litt til?

Grunnmuren i stressmestring

Vi må tilbake til det fundamentale. De grunnleggende ressursene våre. De grunnleggende ressursene er byggesteinene i helsen og trivselen vår. Trivsel og stressmestring begynner her. Grunnleggende ressurser er hvile, kosthold, mosjon, sosiale relasjoner og oppmerksomt nærvær. Du kan lære mer om disse grunnleggende ressursene her.

Hvile

Jeg håper du får nok søvn, for dårlig søvn er roten til alt ondt. Men hvile innbefatter også pause og restitusjon i våken tilstand. Tar du deg pauser i løpet av arbeidsdagen på hjemmekontoret? 

Kosthold

Hvordan står det til med kvaliteten på det du putter i munnen? Blir det mye kos foran Netflix? Har du kanskje fått en koronakropp - noen ekstra koronakilo? Får du i deg nok D-vitamin nå som du ikke får reist til syden og slikket sol?

Mosjon 

Hvor mange skritt er det fra arbeidplassen på hjemmekontoret ditt til kaffetrakteren og tilbake igjen? Hvis dette er all bevegelse du får i løpet av en dag, vil du snart få koronarygg. Det er sikkert 100% i orden for arbeidsgiveren din at du tar deg en halvtimes gåtur i løpet av arbeidsdagen for å bevege deg vekk fra den ergonomisk ukorrekte arbeidsplassen din og sope med deg litt dagslys i samme slengen. 

Sosiale relasjoner

Kanskje den vanskeligste grunnleggende ressursen å pleie i disse dager. Særlig hvis du allerede tilbringer hele arbeidsdagen foran skjermen. Venninnekveld på Teams er ikke fullt så tiltrekkende nå som det var i mars i fjor. Brakkesjuken truer. Men du vet - vi har naturen. Vi har parken. Vi har bålpanne og skøytebane. Vi har ullundertøy. Det er fortsatt mulig å møtes, selv om dørstokkmila blir lengre når kulda setter inn. 

Oppmerksomet nærær eller mindfulness 

Det anser jeg også som en av våre grunnleggende ressurser, fordi det handler om den psykiske helsen vår. Meditasjon og oppmerksomhetstrening hjelper deg med å håndtere vanskelige tanker og følelser. Det er ikke det at du skal tvinge dem bort, det funker ikke, men du kan velge hvordan du skal respondere på dem. Oppmerksomt nærvær gir deg klarhet, så du kan respondere konstruktivt på vanskelige ting som skjer, du kan respondere i tråd med det som skaper trivsel for deg. I motsetning til å la de vonde tankene og følelsene ta styringen. Oppmerksomt nærvær gir deg valgfrihet. Det gir deg psykologisk fleksibilitet, så du kan bevare deg selv og den psykiske helsen din under mange forskjellige betingelser. 

Hvis ikke du har prøvd meditasjon før, anbefaler jeg meditasjonsappene Calm og Headspace. Prøv det ut.

Det viktigste først

Mye av det jeg har sagt nå er så grunnleggende at det er banalt. Men under disse omstendighetene - hvor vi blir satt på prøve - er det fort gjort å la de viktigste vanene våre skli ut. Og slik blir situasjonen verre. Så jeg mener ikke å være moralist. Jeg mener heller ikke å være morra di. Min intensjon er bare å minne deg om hvilke ressurser du må styrke først. For å bevare helse og trivsel i en krevende tid hvor unntakstilstanden råder. 

Hvor vil du begynne?

Hvilken eller hvilke av de fem grunnleggende ressursene kan ha sklidd ut for deg i koronatida? Hvilken vane eller vaner kan du jobbe for å anlegge nå - så du står sterk gjennom resten av denne tiden med smittevernstiltak? Hvilke avtaler kan du gjøre med deg selv? Selv skal jeg meditere mer på takknemlighet. Takknemlighet for helse, for familie og venner. For et meningsfylt arbeid. For turområdene rundt hjemmet mitt. Det hjelper meg. 

Ta godt vare på deg selv!

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.