Tjenester Gratis ressurser Blogg Om Kristin Kontakt Bli med på gratis workshop i stressmestring! Logg inn

Slik unngår du kronisk stress ~ gratis stresstest

En viktig del av det å takle stress er å kjenne igjen tegnene på stress i tide. Lærer du å legge merke til disse tegnene, kan du gjøre nødvendige korrigeringer og unngå at stress får utvikle seg og bli alvorlig. 

I går kom jeg over en artikkel hvor hun som ble intervjuet fortalte at hun ble skikkelig stresset av stadig å få høre hvor farlig stress er. Jeg synes hun har et godt poeng! Hvis vi bare snakker om det negative, kroniske stresset, og ikke erkjenner at stress er en naturlig, nødvendig og til og med ønskelig del av livet, så har vi ikke forstått hva stress egentlig er. Hensikten med denne bloggposten er altså ikke å skremme deg og slik skape mer negativt stress i livet ditt. Her vil jeg peke på de tegnene du må være obs på for at du kan høste de positive gevinstene ved stress, og unngå de negative konsekvensene så mye som mulig. For la det være sagt: Det finnes ikke noe stressfritt liv!   

Hva er positivt stress?

Du kan skille mellom positivt og negativt stress. Positivt stress oppstår når det er en ideell balanse mellom kravene du opplever og ressursene du har til rådighet for å møte kravene. En ideell balanse betyr at du har akkurat nok av begge deler. Du får bruke ressursene dine aktivt, og du synes kravene er spennende. Du lærer og vokser med oppgavene dine, og føler at du når mål underveis. Du er i flytsonen. Men dette krever altså noe av deg. Kroppen din er i beredskap. I blodet ditt strømmer stresshormoner som adrenalin, noradrenalin og kortisol. Disse skjerper prestasjonsevnen din (derfor har vi stressresponsen!). Du forbruker energi, selv om oppgaveløsningen nærmest går av seg selv. Så du vil trenge hvile etter en intens økt i flytsonen. 

Hva er negativt stress?

Negativt stress oppstår når det er en ubalanse mellom kravene du opplever, og ressursene du har til rådighet for å møte kravene. Enten kan du møte på for mange krav i forhold til ressurser. Da kan du føle deg overbelastet og overveldet. Eller motsatt - du kan ha for mange ressurser i forhold til kravene du møter. Da kan du kjede deg og mistrives. Enten ubalansen tipper den ene eller andre veien, er kroppen i beredskap. Og du vil kunne oppdage tegn på negativt stress. Jo lenger ubalansen mellom krav og ressurser varer, desto mer negativt blir stresset, og det er en fare for at det kan bli kronisk.  

Kjenn igjen dine tegn på stress

Stress viser seg i fysiske, psykiske og adferdsmessige tegn. Det kan variere fra person til person hvordan tegnene opptrer, men noen tegn er typiske. Her vil jeg beskrive de vanligste tegnene. 

Fysiske tegn

De fysiske tegnene på positivt stress kan være et adrenalinrush i form av en sitring i kroppen. Du kan også kjenne at du har økt energi. Slikt stress er ikke farlig så lenge det er kortvarig. Det er til og med ønskelig, for her skjer mye læring og vekst! Men om du ikke får nødvendig hvile, kan det positive stresset bli negativt. Du vil kjenne deg sliten, få hodepine, magesmerter eller hjertebank. Varer stresset virkelig lenge, kan du få muskelsmerter, fordøyelsesproblemer, hyppige infeksjoner og fysisk utmattelse.

Psykiske tegn

Ved positivt stress kan du kjenne arbeidsglede og bedre konsentrasjonsevne. Du er dypt engasjert i det du holder på med. Men uten hvile vil du etter hvert kjenne på bekymringer, pessimisme og irritasjon. Du kan slite med dårlig konsentrasjonsevne og glemsomhet, uro og selvkritiske tanker. Går det virkelig langt, kan du oppleve at du får tunnelsyn og ikke klarer å ta inn ny informasjon, du kan kjenne tristhet, sinne, panikkangst og emosjonell utmattelse. 

Adferdsmessige tegn

Det positive stresset viser seg i effektivitet og gode prestasjoner. Men du trenger som sagt hvile, for ellers bikker det, og du begynner å gjøre feil. Stresshormonene kan gjøre det vanskelig for deg å roe ned. Du blir hektisk i bevegelser og tale. Du prioriterer dårligere og kan bli krass i replikken. Jo større stresset blir, jo mindre oversikt har du over oppgavene dine. Du bedriver kontinuerlig brannslukking og kommunikasjonen din er forvirrende. Du kan bli apatisk eller få søvnproblemer. Du får et hissig temperament, du blir lite fleksibel og vanskelig å samarbeide med. Du kan lett havne i konflikter, og du kan gjøre store feil. 

Tegnene forsterker hverandre

En vanlig feil jeg ser mennesker gjøre i møte med stress, er at de ikke innser at de trenger hvile, selv om jobben er gøyal. De tar ikke de tidlige tegnene på negativt stress alvorlig nok. Alle jeg har møtt som sliter med alvorlig stress angrer på at de ikke tok tak i situasjonen sin tidligere. For de så faktisk veggen komme. De klarte bare ikke å gjøre noe med det. Det finnes flere selvforsterkende mekanismer i stress, og jo mer alvorlig stresset blir, jo vanskeligere er det å ta kloke valg. Du havner i en ond sirkel der konsekvensene av stress skaper enda mer stress. Kroppen er i kronisk beredskap, og blir overbelastet av stresshormonenes bivirkninger. 

Stopp opp i tide

I tillegg til tegnene jeg har beskrevet over, kan du ha andre tegn på stress. Kanskje kan du komme på noen nå? Det viktigste er at du lærer å kjenne igjen dine egne tegn, slik at du kan justere der det er nødvendig. Enten det gjelder å skaffe deg nødvendig hvile, nødvendig hjelp fra andre, eller du rett og slett trenger større utfordringer for å trives. Stress er i utgangspunktet ikke noe å frykte. Du har utviklet stressresponsen i kroppen som et ekstra gir du kan sette inn i møte med utfordringer. Men du kan ikke kjøre rundt på dette giret til enhver tid, uten at det får negative konsekvenser for helse og trivsel.

Ta en gratis stresstest

Har du tegn på stress i dag som du lurer på om du burde ta tak i? Jeg har laget et spørreskjema til deg hvor du kan teste stressnivået ditt basert på hvordan du har hatt det den siste uken. Testen har 15 spørsmål, og du vil ut fra poengsummen din få en vurdering på om stresset ditt er innenfor det helt normale i en hverdag, eller om det er på tide å gjøre noen justeringer. Merk at dette ikke er en vitenskapelig test, men en selvevaluering du kan bruke til refleksjon og bevisstgjøring. 

Du finner testen her.  

Jeg håper du kjenner på det positive stresset med jevne mellomrom. Og at du klarer å korrigere kursen du er på når tegnene viser at det begynner å bli for mye av det gode. 

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.