Ta en prat med din indre kritiker

Har du en indre kritiker som går løs på deg hver gang du ikke er perfekt? Her får du tre coachende spørsmål du kan stille deg selv når du får besøk av den indre kritikeren din. 

Jeg kommer ikke til å be deg om å kvitte deg med den indre kritikeren din. Å klage på deg selv, korrigere deg selv, fordi du tenker selvkritiske tanker, blir bare mer av det samme. Jeg anbefaler deg tvert imot å akseptere at den indre kritikeren er der. Den har du bare. Men det er ikke det samme som å gi den tillatelse til å styre livet ditt. 

Tanker på autopilot

Den indre kritikeren består ofte av automatiske tanker. Og de fleste ganger fortjener den indre kritikeren å bli behandlet som nettopp det - bare tanker, hverken mer eller mindre. La oss si at du gjør noe - du er klønete eller gjør en feil - og det er duket for kritikk. Her kommer de seilene, de tankene som krever: Kan du ikke være litt mer slik, litt mindre sånn? Når skal du slutte å bla bla bla, og kan du ikke snart begynne å bla bla bla.

Din indre kritiker lyver ofte

Ikke ta opp kampen med den indre kritikeren din. Hils den heller velkommen. Hei gamle kjenning! Hva er det du har på hjertet? Og så får du jobben: Legg merke til hva den indre kritikeren sier. Lytt oppmerksomt. Still deg deretter spørsmålet: 

Hva er sant av det den indre kritikeren nettopp sa? Virkelig sant? 

Det er stor sjanse for at kritikken du nettopp fikk ikke er sann. Du ble kanskje beskyldt for å være slurvete eller udisiplinert. Men når du tenker etter, kan du komme på mange situasjoner som taler for det motsatte. At du tvert imot er ganske nøye, og du har høy grad av disiplin. 

Du kan utfordre kritikeren

Ofte er kritikken vi gir oss selv usann. Det er bare det at vi har sagt det så mange ganger til oss selv at den indre kritikeren har blitt automatiske tanker, en mental vane, og vi har hørt på den så lenge at vi tror at det den sier er sant. Men la oss si at den indre kritikeren hadde et poeng. Noe av det den sa var sant. 

Se for deg at det er en god venn som har gjort en feil, og er lei seg for det. En venn du har omsorg og respekt for. Hvordan ville du behandlet vennen din i en slik situasjon? Hva ville du sagt? Kan du si det samme til deg selv? 

Du fortjener nemlig den samme omsorgen og respekten som din gode venn gjør. 

Positivt selvsnakk

Den indre kritikeren er ivrig i sin tjeneste. Noen ganger trenger den å bli utfordret. La oss si at nå har du lyttet til det kritikeren har å si. Den har fått peke ut det negative ved deg i situasjonen. 

Hva kan du si om deg selv som er positivt, og minst like sant som det den indre kritikeren nettopp sa? 

Vær raus, si minst tre fine ting om deg selv som er positivt og minst like sant. 

Tanker og følelser skaper stress

Kanskje tenker du at det ikke er så farlig med den indre kritikeren. Det er bare sånn du er. Men de negative tankene dine setter i gang en fysisk stressrespons i kroppen din. Har du mange negative tanker, blir det mye stress. Og stress er som kjent helseskadelig. Sett deg derfor ned og ta en prat med den indre kritikeren din. Finn ut om det hun sier er sant. Finn mer omsorgsfulle og respektfulle måter å snakke til deg selv på når du først må ta opp noe vanskelig med deg selv. Og for hver kritiske innvending du gir deg selv, følg opp med minst tre positive og sanne ting om deg selv. 

For du er god nok. Du er god nok i massevis!

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.