Coaching Stressmestringskurs Karriereveiledning Gratis Blogg/Podcast Om Kristin Kontakt Bli med på gratis workshop om jobbstress Logg inn

Når du går på en smell... igjen!

Opplevelsen av alvorlig stress kan bli et traume. Har du først gått på en skikkelig smell, kan frykten for et tilbakefall i seg selv være en stor kilde til stress. Hvordan bryter du ut av den onde sirkelen stress kan bli?

Vi har ikke virkelig god statistikk på stressrelatert sykefravær i Norge. Men jeg kjenner personlig en del mennesker som har opptil flere langvarige sykefravær på grunn av stress. Noen av dem forklarer dette med at de er naturlig disponerte for stress. De frykter ofte at de er dømt til å slite med negativt stress for resten av livet. Men jeg tror ikke hele forklaringen på tilbakefallene ligger i den naturlige disposisjonen. Frykten for tilbakefall kan i seg selv bli en stor kilde til stress.

Aksept som stressmestring

Du tenker kanskje på stress som noe utelukkende negativt. Noe du vil unngå eller kvitte deg med for enhver pris. Og det er slett ikke rart, så vondt det er å miste mestringsfølelsen, hverdagsgleden og nattesøvnen. Miste helsen din! Jeg vil likevel driste meg til å påstå at det ligger mye god stressmestring i å akseptere at livet innebærer stress. Hvorvidt du får et tilbakefall til helseskadelig stress, handler mye om hva du gjør når du på ny kjenner stresshormonene rase rundt i blodet ditt.

Ny energi og gammelt stress

- Jeg trodde jeg var blitt mye bedre! Så vi inviterte noen venner til å overnatte den helgen…

Kvinnen jeg coacher er på vei tilbake til jobb etter et langt sykefravær. Vi er et stykke ut i coaching-programmet hennes, og hun har vist fin progresjon hele veien. Nå legger hun ut om alt hun gjorde den helgen. Hun var supervertinnen. Supermoren. Superpartneren.

- Endelig er jeg den gamle meg, husker jeg at jeg tenkte underveis. Endelig har jeg fått tilbake energien igjen!

Hun snakker fortere og fortere, stemmen blir stadig sårere. Jeg er der med henne, og kjenner stresset i min egen kropp idet hun beskriver helgen, som framstår som en tre dager lang sprint. Det som hadde begynt med en berusende glede over å være tilbake til sitt gamle jeg fredag formiddag, endte søndag kveld i et panikkanfall.

Vonde minner om stress

Hun var ute og kjørte bil da synsfeltet hennes begynte å fylle seg av svarte prikker. Det var en episode med kortvarig blindhet som hadde sendt henne inn i sykefraværet i utgangspunktet. Blindheten var et tegn på alvorlig stress den gangen. Og nå dette. Skulle hun bli blind bak bilrattet nå? Det skjedde heldigvis ikke, hun kjørte til siden og fikk roet anfallet. Men her sitter hun i coaching, og er veldig redd og lei seg.

- Er jeg virkelig tilbake til start? Alle disse månedene… har jeg likevel ikke kommet lenger!?

Kjenn igjen tegnene på stress

Historien om kvinnen jeg coachet den gangen for noen år siden illustrerer to av de største utfordringene ved stress, slik jeg vurderer det. Den første er evnen til å kjenne igjen stressresponsen i kroppen når den setter inn. Og forstå når det er på tide å hente seg inn, slik at det ikke bikker fra positivt til negativt stress. Den andre utfordringen er hva du gjør med denne opplevelsen av negativt stress når den først er et faktum. Er det full katastrofetankegang som trigger enda mer stress (fordi vonde tanker trigger stressresponsen i kroppen din)? Eller ser du episoden som en isolert hendelse, og du tar i bruk stressmestringsteknikker du har lært deg?

Mindfulness mot tilbakefall

Et spennende arbeid innenfor mindfulness-praksis er det klassiske 8 ukers kurset Mindfulness-basert stressreduksjon (MBSR), utviklet av John Kabat-Zinn. Kurset har vært testet i mange anerkjente forskningsstudier, og har dokumentert effekt på stress. Ikke bare fungerer mindfulness-praksis godt for å redusere stress. Det bygger også motstandsdyktighet mot nytt stress. Kjernen i mindfulness handler om en tilstedeværelse her og nå, og valgfriheten vi har i hvordan vi møter livet vårt – her og nå.

Negative tanker et tegn på stress

Regelmessig meditasjon vil gjøre deg mer oppmerksom på tankene og følelsene du har, uten at du er i dine tanker og følelsers vold. I prinsippet kan du observere at du har en negativ tanke. (Er jeg virkelig tilbake til start? Alle disse månedene… har jeg likevel ikke kommet lenger!?) Anerkjenne den som kun en tanke, sann eller usann. Og så velge hvordan du vil forstå og respondere på den. Samtidig kan du være oppmerksom på at negative tanker i seg selv er et tegn på stress. Med andre ord: Mørkner det veldig i tankene dine, er det ikke tankenes innhold som bør få fokus. Det kan sende deg ned i en negativ spiral. Det er mer konstruktivt å være nysgjerrig på den underliggende årsaken til tegnet negative tanker. Spør deg selv:

Hva er kilden til stress i livet mitt akkurat nå? Hvor er ubalansen mellom ressursene jeg har, og kravene jeg møter? Hvordan kan jeg gjenopprette balansen?

Dette høres jo enkelt ut. I praksis er det ikke like rett fram. Men meditasjon og annen mindfulness-praksis hjelper deg med å trene denne evnen til å koble deg fra tankene og følelsene dine for et øyeblikk.

Tegn på stress er kommunikasjon

Kroppen er din mest lojale følgesvenn. Dens eneste interesse er å holde deg i live, og alle vondter den gir deg – enten det er stiv nakke eller plagsomme tanker og følelser – er kommunikasjon om et eller flere dypereliggende behov. Noen typiske tegn på stress som kan oppleves som skumle, men som i objektiv forstand «bare» er tegn på stress, er tendensen til å isolere seg, søvnproblemer, selvkritiske tanker («det er meg det er noe galt med»-tankegang) og andre vonde tanker og følelser. Alle disse tegnene kan forsterke stress dersom du lar deg fange av videre grubling og engstelse. Tegnene er ofte best håndtert som «rene» tegn på stress – verken mer eller mindre.

Ikke ta opp kampen mot stress

Det er her aksept som stressmestring kommer inn. Aksepten for at stressende episoder med nødvendighet vil oppstå i livet ditt, for slik er livet. Aksepten for tegnene på stress, for de kommuniserer noe viktig til deg. Aksepten for at du har mer igjen for å være nysgjerrig på dem, i all deres smertefullhet, enn å behandle dem isolert med piller og andre distraksjoner fra det virkelige problemet. Stress i seg selv er ikke farlig. Det var stress som reddet deg da du gjennomførte med glans det foredraget for 300 mennesker, enda ungen din gråt hele natten i forveien, og du ikke ante hvor du skulle hente energien fra. Det var stress som reddet deg da du flyktet fra vesketyven gjennom Romas gater. Stress er en prestasjonsfremmende mekanisme i kroppen. Den gjør bare skade om den må jobbe overtid.

***

Foto: Ben White on Unsplash

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.