Personlige verdier - ditt kompass i stressmestring

Alle jeg coacher for stress står i en eller annen verdikonflikt. Det er dine personlige verdier som styrer hva du skal prioritere i livet ditt for å ha det bra. Men vet du egentlig hva dine personlige verdier er?

 

Personlige verdier er kraftige saker. Enten du er klar over det eller ei, fungerer de som et kompass i livet ditt. Og du har en kropp og et hjerte og et hode som er flinke til å si fra når du er på feil kurs. Når du går på akkord med deg selv. Om bare du lærer deg å kjenne igjen tegnene på stress! Verdikonflikter oppstår når viktige personlige verdier kolliderer med hverandre, eller når du må opptre på en måte som strider imot verdiene dine.

Verdiarbeid må til for å takle stress

Når jeg møter mennesker som sliter med stress, er verdiarbeid noe av det viktigste vi gjør. Og det å kjenne sine personlige verdier er helt nødvendig for å få et godt liv. Men hva gjør du hvis du ikke vet hva de personlige verdiene dine er? Som stressmestringscoach opplever jeg nemlig at mange ikke vet dette. Det er mange som ikke finner ut av hva verdiene deres er før de er ute i vinternatta, og da er det jo litt sent.

Et godt spørsmål for et godt liv

For å hjelpe deg med å identifisere verdiene dine, har jeg et spørsmål til deg:

Hva ønsker du at skal bli sagt om deg den dagen du ikke er her mer?

Et litt makabert spørsmål, kanskje. Men hvis du reflekterer over dette kommer du til sakens kjerne. Da kommer du til verdiene dine.

Livshjulet – et verktøy for personlige verdier

Skriv ned det du kommer på av svar når du reflekterer over dette spørsmålet. Eller last ned et arbeidsark jeg har laget til deg. Der finner du Livshjulet, et mye brukt verktøy i coaching. Fyll ut Livshjulet slik det står beskrevet på arbeidsarket. Deretter kan du skravere de ulike feltene i henhold til poengsummen du gir deg selv for hvor godt du lever i tråd med verdiene dine akkurat nå. Da blir det også tydelig for deg hvilke justeringer du må gjøre for å komme tettere på et godt liv for deg.

Og så er du ett skritt på vei til å mestre stress. Lykke til!

***

Vil du lese flere slike artikler? Meld deg på nyhetsbrevet mitt her

 

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.