Tre gode bøker om stressmestring

Jeg håper du drømmer deg bort i noen fengslende romaner i sommer. Men om du har en liten kvote for fagbøker også, hvorfor ikke lese en bok om stressmestring? Her anbefaler jeg tre bøker for deg som vil lære å takle stress. 

The Seven Habits of Highly Effective People av Stephen R. Covey

Hvis du bare skal lese én bok om stressmestring (eller også selvledelse, livsmestring), mener jeg det bør være denne! Boken kom ut første gang i 1989, og er siden blitt regnet som den mest innflytelsesrike innen forretningslitteratur i det tyvende århundre. Stephen R. Covey var en internasjonalt anerkjent ekspert på ledelse. I denne boken beskriver han syv vaner som vil bidra til en god balanse mellom det du produserer av resultater – personlige og profesjonelle – og det å ta vare på deg selv og din «produksjonsevne». I bunn og grunn helsen og trivselen din! Covey formidler den imponerende klokskapen sin på en personlig og fengende måte. Dette er ikke noen overfladisk selvhjelpsbok som lover en kjapp løsning for et liv i ubalanse. Du vil få praktiske øvelser som hjelper deg med å jobbe i dybden av deg selv, og du får mange nye perspektiver på hva et autentisk liv er. Hvis du først leser denne boken, tror jeg du vil lese den flere ganger. Den er på mange måter et livslangt prosjekt, men antakelig også det mest meningsfylte prosjektet du kan begi deg ut på. Så kraftfull er den! (Til orientering er Covey religiøs, og det blir noen ganger synlig i teksten. Men det forstyrret ikke opplevelsen for denne ikke-troende leseren. :-)

Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder av Arianna Huffington

Arianna Huffington er en av grunnleggerne av Huffington Post, og regnes som en av verdens mest innflytelsesrike kvinner. Hun jobbet i en årrekke som redaksjonssjef for Huffington Post, før hun i 2016 solgte seg ut av suksesskonsernet og startet en global bevegelse for å fremme trivsel og bekjempe utbrenthet – Thrive Global! Thrive er en personlig beretning om da Huffington selv kollapset, etter mange år med rovdrift på seg selv. I denne boken tar hun et oppgjør med den amerikanske kulturen, som ser ut til å ha penger og makt som eneste mål på suksess. Huffington mener – som boktittelen indikerer – at trivsel også må være en del av målet på et sunt, produktivt og meningsfylt liv. Huffington er en eksepsjonelt god formidler. Hun har en enorm kunnskap som hun fletter elegant inn i fortellingen. Dette er ikke en håndbok med enkle øvelser som hjelper deg å mestre stress. Men du får likevel mye verdifull kunnskap om forskning på gode vaner som bygger overskudd. Boken tar utgangspunkt i amerikansk kultur, som framstår som mer jagende etter penger og makt enn det jeg opplever at norsk kultur er. Likevel synes jeg boken er veldig relevant. Ikke minst er jeg takknemlig for at Arianna Huffington – en kvinne jeg ser på som et forbilde – deler sin personlige historie om da hun møtte veggen, og bruker sin innflytelse til å forsøke å endre en usunn kultur.

Få ting gjort! av David Allen

Dersom du føler deg som en slave av innboksen din, er dette en bok du kan ha nytte av. David Allen gir her et metodeverk for hvordan du sorterer og prioriterer oppgaver. Den overordnede tanken er at du skal flytte alle tanker og ideer om oppgaver ut av hodet og inn i et pålitelig system. Slik blir oppgavene fullført, og de blir fullført i riktig rekkefølge. Boken går ikke inn i dypereliggende årsaker til stress, men metodikken hjelper deg i det minste med å bli kvitt noe av tankekjøret. Innfører du GTD-metodikken, kan du ta helg eller ferie uten frykt for at det går av bomber du ikke har sett i den overfylte innboksen din. Og det er jo verdt ganske mye! Bokens originaltittel er Getting Things Done: How to Achieve Stress-free Productivity.

God sommerlesing!

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.