Coaching Stressmestringskurs Karriereveiledning Gratis Blogg/Podcast Om Kristin Kontakt Bli med på gratis workshop om jobbstress Logg inn

Tre gode bøker om selvledelse

Begrepet “selvledelse” fikk en boost under pandemien, der vi satt på hjemmekontor og måtte ta større regi på arbeidshverdagen selv. Men selvledelse er mer enn bare det å få gjort det du skal under stor frihet.

Selvledelse handler om å forbedre egne arbeidsmetoder, utvikle tankesett som øker prestasjonsevnen din, og bli god til å motivere deg selv. Hvem vil vel ikke beherske disse kunstene - pandemi eller ei? Derfor omtaler jeg her tre ganske ulike bøker om selvledelse som alle er verdt å lese.

Stephen R. Covey: The 7 Habits of Highly Effective People

Dette er en klassiker innen selvledelseslitteraturen. Den kom ut første gang i 1989, og er regnet som en av de mest innflytelsesrike bøkene innen ledelse. De syv gode vanene, som er prinsippene boken kretser rundt, er tidløse og relevante under mange forskjellige omstendigheter. Boken gir deg et praktisk rammeverk for hvordan du lever et autentisk liv. Den lærer deg også hvordan du gjør jobben din og utvikler karrieren din med integritet og effektivitet. Ikke minst lærer du en hel del om stressmestring. De syv vanene er: “Be proactive”, “Begin with the end in mind”, “Put first things first”, “Think win-win”, “Seek first to understand, then to be understood”, “Synergize” og “Sharpen the saw”. Dette er altså ikke noen akademisk bok. Den er praktisk rettet, skrevet for den vanlige leseren. Noe av det som gjør den så lesverdig, er Stephen Coveys anekdoter om utfordringer i hans eget liv som eksemplifiserer hvordan de syv vanene kan være til hjelp. Covey var ikke bare en internasjonalt anerkjent ekspert innen ledelse. Han var også et klokt menneske. Det gjør at boken føles varm og raus. Selv har jeg vendt tilbake til boken flere ganger for å finne en praktisk tilnærming til utfordringer jeg har hatt. For dette er en sånn bok du leser flere ganger. 

Tara Mohr: Playing Big: Practical Wisdom for Women Who Want to Speak Up, Create, and Lead

Som tittelen indikerer, er dette en ledelsesbok for kvinner. Ikke la deg lure av bokomslaget, som etter mitt syn får denne utgivelsen til å se ut som kiosklitteratur. Mohr er en svært erfaren coach og ekspert på kvinnelig lederskap og trivsel. Hun har studert engelsk litteratur og business ved Stanford og Yale, og fletter naturlig sin kunnskap om kunst, religionshistorie og psykologi sammen med de forretningsmessige sidene av ledelse. Det er forfriskende! Jeg er SÅ glad for å ha oppdaget denne boken! Det tror jeg du også vil bli, om du føler du blir holdt tilbake i karrieren og i livet av den indre kritikeren, følelsen av å mangle retning, tvil på egne evner, frykten for å gjøre feil, “flink pike”-tendenser… For ikke å nevne den fortvilende følelsen av å ikke bli tatt på alvor, ikke få gjennomslag, ikke klare å kommunisere tydelig nok. Dette er ikke en lettbeint selvhjelpsbok med kjappe løsninger for komplekse psykologiske fenomener. Det er en tankevekkende, klok og praktisk bok som ved hjelp av gjenkjennelige eksempler og coachende oppgaver gir deg nye perspektiver på deg selv og arbeidsmiljøet du befinner deg i. Du får rett og slett et lederutviklingsprogram for kvinner. Tara Mohrs hensikt med boken er å hjelpe deg som har masse å by med å komme til din rett. Fremfor å bli liten i møte med dine indre demoner, finner du mot og visdom til å ta den plassen du har gode forutsetninger for å lykkes i - samtidig som du spiller opp til, fremfor å tone ned, de feminine kvalitetene dine. 

Morten T. Hansen: Suveren på jobb: Hvordan de beste gjør mindre, jobber bedre og oppnår mer

Morten T. Hansen er professor i ledelse ved University of California, Berkeley. Han er faktisk født og oppvokst i Norge, men bor altså nå i USA. I boken beskriver han syv arbeidsmåter som bidrar til at du jobber “smartere” (et begrep jeg har litt problemer med, men la gå). Mens Stephen Covey og Tara Mohrs bøker handler mye om det indre arbeidet du må gjøre med deg selv for å leve i tråd med verdiene dine, komme til din rett og oppnå gode resultater, er Hansens bok tettere på den praktiske arbeidshverdagen. Her beskriver han feil de fleste av oss gjør i vår tilnærming til arbeidsoppgavene våre, og hvordan vi kan bli mer strategiske, gjøre mindre og oppnå mer. Han skriver til og med i forordet at han ser Suveren på jobb som et supplement til Stephen Coveys The Seven Habits. Hansen er jo professor, og lener seg på sin egen og andres forskning. Slik sett er dette den mest akademiske av de tre bøkene jeg omtaler her. Likevel har den høy praktisk nytteverdi, for den forholder seg i større grad til den jobbhverdagen som er typisk for vår tid - med alt denne hverdagen innebærer av sprikende fokus, endringstempo og nye samarbeidsformer. Her lærer du om hva det virkelig vil si å holde fokus, skape reell verdi og lære hurtigst mulig. Og du lærer hvordan du kan få mer energi inn i hver arbeidstime, få større innflytelse, samarbeide bedre og skape bedre balanse mellom jobb og fritid. Også Suveren på jobb inneholder anekdoter som eksemplifiserer de forskjellige problemstillingene som kan sabotere effektiviteten din. Det gir kjøtt og blod til en ellers ganske faktatung selvledelsesbok. 

Dette er mine tre hotteste lesetips innen selvledelse. God bok!

***

Close

Vil du ha en uforpliktende samtale?

Dette er ikke en coaching, men en uforpliktende samtale hvor målet er å finne ut om mine tjenester matcher dine behov. Fyll ut skjemaet nedenfor, og jeg vil kontakte deg innen 48 timer.